INFORÁDIÓ
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly

kereset

munkanélküliség

foglalkoztatottság

ksh

Ládát pakolnak dolgozók a Szende Pince szüretén a palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvényen 2020. augusztus 14-én.

Csak egy megyében keresnek az országos átlag fölött

Infostart

A Budapesten mért 512 ezer forint annyival felhúzza a bruttó kereseti átlagot, hogy csak a Győr-Moson-Sopron megyei kereset van az országos átlag fölött. A foglalkoztatási ráta Baranyában a legrosszabb, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt a legnagyobb visszaesés a második negyedévben.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki. A legkedvezőbb foglalkoztatottsági adatok továbbra is Budapesten láthatók, míg a legalacsonyabb foglalkoztatottsági rátát Baranya megyében mérték az idei második negyedévben. A legjelentősebb visszaesés pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ahol a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent éves alapon – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján készített összeállításában a novekedes.hu.

2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, elérték az 512 000 forintot.

A legalacsonyabb, bruttó 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt.

Budapest kereseti előnye a többi területhez képest is kiemelkedő. Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint).

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu

A KSH szerint a területi különbségekre jelentős hatással van az eltérő foglalkoztatási struktúra, az alkalmazásban állók ágazatok és foglalkozások szerinti összetétele, valamint a közfoglalkoztatás eltérő súlya.

Mint az Infostart is megírta, a KSH adatai alapján Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás terület fizetett. A második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. Az idei első félévben a legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu

A fővárosi nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottak nélkül –

329 ezer forint volt 2020 első félévében.

Változatlanul megéri tanulni. A budapesti szellemi foglalkoztatásúak bére számos ágazat esetében érezhetően magasabb. A legnagyobb különbségek a feldolgozóiparban láthatók a képzettebbek javára.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki az idei első félévben. Ez nagyjából 20 százalékkal magasabb, mint a teljes budapesti átlag.

Foglalkoztatottság

A munkaerő-piaci változások mentén továbbra is az észak-keleti, illetve a dél-dunántúli megyék vannak kedvezőtlenebb helyzetben, miközben a központi régiók, illetve a közép- és nyugat-dunántúli megyék foglalkoztatottsága kedvezőbb.

A foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében 2020 második negyedévében Budapesten volt a legmagasabb, 73,5 százalék és Baranya megyében a legalacsonyabb 62,1 százalék.

Éves alapon a legjelentősebb negatív változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, itt a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent a KSH adatai alapján. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében 5,7 százalékponttal növekedni tudott.

A gazdaság újraindulása, a korlátozó intézkedések feloldása és a nyári belföldi turizmus felpörgése országos szinten pozitívan hatott a foglalkoztatottságra, ezt a legfrissebb adatok alapján készített ábra is szemlélteti:

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu

Nyitókép: MTI/Sóki Tamás
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018