eur:
380.27
usd:
352.45
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Ládát pakolnak dolgozók a Szende Pince szüretén a palkonyai Irsai Olivér szőlőültetvényen 2020. augusztus 14-én.
Nyitókép: MTI/Sóki Tamás

Csak egy megyében keresnek az országos átlag fölött

A Budapesten mért 512 ezer forint annyival felhúzza a bruttó kereseti átlagot, hogy csak a Győr-Moson-Sopron megyei kereset van az országos átlag fölött. A foglalkoztatási ráta Baranyában a legrosszabb, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében történt a legnagyobb visszaesés a második negyedévben.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki. A legkedvezőbb foglalkoztatottsági adatok továbbra is Budapesten láthatók, míg a legalacsonyabb foglalkoztatottsági rátát Baranya megyében mérték az idei második negyedévben. A legjelentősebb visszaesés pedig Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, ahol a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent éves alapon – írja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján készített összeállításában a novekedes.hu.

2020 második negyedévében változatlanul a fővárosban dolgozók átlagkeresetei voltak a legmagasabbak, elérték az 512 000 forintot.

A legalacsonyabb, bruttó 278 140 forintos átlagkeresete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezetek alkalmazottainak volt.

Budapest kereseti előnye a többi területhez képest is kiemelkedő. Csak a fővárosban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében (412 190 forint) haladta meg a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete az országos átlagot (406 820 forint).

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu

A KSH szerint a területi különbségekre jelentős hatással van az eltérő foglalkoztatási struktúra, az alkalmazásban állók ágazatok és foglalkozások szerinti összetétele, valamint a közfoglalkoztatás eltérő súlya.

Mint az Infostart is megírta, a KSH adatai alapján Budapesten az egyes ágazatok közül a legjobban a pénzügyi szolgáltatás terület fizetett. A második helyen az információ és kommunikáció terület végzett. Az idei első félévben a legalacsonyabb fizetéseket a vendéglátás szektorban lehetett hazavinni.

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu

A fővárosi nettó átlagkereset – a közfoglalkoztatottak nélkül –

329 ezer forint volt 2020 első félévében.

Változatlanul megéri tanulni. A budapesti szellemi foglalkoztatásúak bére számos ágazat esetében érezhetően magasabb. A legnagyobb különbségek a feldolgozóiparban láthatók a képzettebbek javára.

A fővárosban a szellemi foglalkoztatottak nettó átlagkeresete 393 ezer forintot tett ki az idei első félévben. Ez nagyjából 20 százalékkal magasabb, mint a teljes budapesti átlag.

Foglalkoztatottság

A munkaerő-piaci változások mentén továbbra is az észak-keleti, illetve a dél-dunántúli megyék vannak kedvezőtlenebb helyzetben, miközben a központi régiók, illetve a közép- és nyugat-dunántúli megyék foglalkoztatottsága kedvezőbb.

A foglalkoztatási ráta a 15–64 évesek körében 2020 második negyedévében Budapesten volt a legmagasabb, 73,5 százalék és Baranya megyében a legalacsonyabb 62,1 százalék.

Éves alapon a legjelentősebb negatív változás Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt tapasztalható, itt a foglalkoztatási ráta 8,7 százalékponttal csökkent a KSH adatai alapján. Ezzel szemben Komárom-Esztergom megyében 5,7 százalékponttal növekedni tudott.

A gazdaság újraindulása, a korlátozó intézkedések feloldása és a nyári belföldi turizmus felpörgése országos szinten pozitívan hatott a foglalkoztatottságra, ezt a legfrissebb adatok alapján készített ábra is szemlélteti:

Forrás: novekedes.hu
Forrás: novekedes.hu
Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivkánál és a város térségében, az oroszok vélhetően egy újabb támadási hullámot készítenek elő. Ukrajna nyugati szövetségesei újabb fegyverszállítmányokat ígértek a megtámadott országnak, de csak jövőre, illetve 2025-re. A Zelenszkij-kormány korrupciós vizsgálatot indított a korábbi védelmi miniszter fegyverbeszerzései kapcsán. Hadizsákmánnyá tettek egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost az oroszok. Oroszország saját felségvizének nyilvánítaná az Azovi-tengert. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×