INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

lakásfelújítás

támogatás

csok

novák katalin

Tisztul a kép a lakásfelújításra szánt milliók körül

Tisztul a kép a lakásfelújításra szánt milliók körül

Infostart

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai bejelentése szerint akár 10 millió forintot is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új, többgenerációs otthon létrehozására. Az otthonfelújítási program kapcsán ez elmúlt hetekben ugyanakkor több bejelentés is született.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Novák Kaltain október közepén adta hírül, hogy a kormány otthonfelújítási programot indít január 1-jétől. A bejelentés értelmében a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemnek ráadásul nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

Az otthonfelújítási program kapcsán a Portfolio foglalta össze, hogy pontosan milyen, a lakáspiacot is befolyásoló intézkedésekről döntött eddig a kormány:

Kinek jár a lakásfelújítási támogatás?

Korábban Novák Katalin a lakásfelújítási program részleteit ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Néhány nappal később a miniszter hozzátette, hogy a nevelt gyermek(ek) életkorához lesz kötve a lakásfelújítási támogatás igénybevétele, ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után gyod-támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, terveik szerint nem lesz ilyen életkori határ.

A szerdai napon pedig arról érkezett a bejelentés, hogy január elsejétől

akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására.

Novák Katalin közölte: a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A gazdasági portál megjegyzi: az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány volt, és ez sajnos sokszor az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben is látszott. A járvány megjelenése miatt azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások is, így kevésbé érződött a hiány. A kérdés az, hogy a családtámogatás keretében frissen bejelentett otthonteremtési támogatás milyen hatással lesz az építőipari munkaerőhiányra.

Ugyanis a Novák Katalin által bejelentett támogatás most családok százezreit ösztönözheti lakásfelújításra. A felújítás azonban növeli a munkaerő iránti igényt, így

sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018