eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Tisztul a kép a lakásfelújításra szánt milliók körül

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdai bejelentése szerint akár 10 millió forintot is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új, többgenerációs otthon létrehozására. Az otthonfelújítási program kapcsán ez elmúlt hetekben ugyanakkor több bejelentés is született.

Mint arról az Infostart is beszámolt, Novák Kaltain október közepén adta hírül, hogy a kormány otthonfelújítási programot indít január 1-jétől. A bejelentés értelmében a legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új elemnek ráadásul nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével.

Az otthonfelújítási program kapcsán a Portfolio foglalta össze, hogy pontosan milyen, a lakáspiacot is befolyásoló intézkedésekről döntött eddig a kormány:

Kinek jár a lakásfelújítási támogatás?

Korábban Novák Katalin a lakásfelújítási program részleteit ismertetve elmondta: ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is.

Néhány nappal később a miniszter hozzátette, hogy a nevelt gyermek(ek) életkorához lesz kötve a lakásfelújítási támogatás igénybevétele, ugyanakkor azoknál a szülőknél, akik beteg gyermekük után gyod-támogatást kapnak, és gyermekükkel együtt élnek, terveik szerint nem lesz ilyen életkori határ.

A szerdai napon pedig arról érkezett a bejelentés, hogy január elsejétől

akár 10 millió forintos támogatást is kaphatnak a gyermekvállalás előtt álló vagy már gyermeket nevelő fiatalok új többgenerációs otthon létrehozására.

Novák Katalin közölte: a kormány támogatja az új többgenerációs otthonok létrehozását, ezért január elsejétől a családi házak tetőtér-beépítéséhez is igénybe vehető a családi otthonteremtési támogatás (csok) akár maximális összege.

A gazdasági portál megjegyzi: az elmúlt években az építőipar legnagyobb gondja a munkaerőhiány volt, és ez sajnos sokszor az elvégzett munkák minőségében és a vállalási időkben is látszott. A járvány megjelenése miatt azonban kevesebb lett a megrendelés és nagy számban tértek haza külföldről a szakipari munkások is, így kevésbé érződött a hiány. A kérdés az, hogy a családtámogatás keretében frissen bejelentett otthonteremtési támogatás milyen hatással lesz az építőipari munkaerőhiányra.

Ugyanis a Novák Katalin által bejelentett támogatás most családok százezreit ösztönözheti lakásfelújításra. A felújítás azonban növeli a munkaerő iránti igényt, így

sokan tartanak attól, hogy most majd ismét hónapokat kell várni a drága burkolásra, festésre, vakolásra, vagy bármilyen más szakipari munkára.
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×