eur:
394.4
usd:
363
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pexels.com

Aranyárban mérhetik karácsonyra a diót

Idén mintegy 3500 tonna termett országosan, ami csupán fele az elmúlt évtized átlagának. A legnagyobb kárt idén a májusi fagy a nyugati dióburok-fúrólégy okozta.

A tavaszi–nyár eleji aszály hatására a diószemek átlagos mérete kevéssel a tavalyi alatt marad, ez ugyanakkor minőségi problémát nem okoz. A fagy az idősebb és jól gondozott ültetvényekben okozta a kevesebb kárt – írja a Napi.hu.

Az Amerikából származó nyugati dióburok-fúrólégy miatt pedig, miután az ellen való védekezés költséges és komoly szaktudást igényel, a kiskerti diófák és a 10-20 fás dióligetek termésétől hosszabb távon biztosan elbúcsúzhatunk – véli az Agroinform.hu ügyvezetője. A gazdasági lap megjegyzi, a kártevő ellen csak gépi technikával, ismételt és jól időzített permetezéssel lehet hatékonyan védekezni, amit csupán a nagy ültetvények tudnak hatékonyan alkalmazni.

A fagykár és a kártevők elleni védekezés, valamint az élőmunka gyorsan növekvő költségei miatt a dió ára az év végéig várhatóan tovább emelkedik, a karácsony előtti hetekben

a minőségi dióbél fogyasztói ára akár a 4000 forintos szintet is meghaladhatja.

Az ügyvezető szerint hozzá kell szokni, hogy

a jövőben a karácsonyi bejglit már senki nem házi dióval fogja tölteni.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Mire lehet számítani a tőzsdéken?

Mire lehet számítani a tőzsdéken?

A határidős részvényindexek állása alapján esés jöhet az európai piacokon, a nemzetközi befektetők az amerikai jegybank kétnapos kamatdöntő ülésének kezdetére várnak. A legutóbbi inflációs számok arra késztethetik a központi bankot, hogy jelezzék: a kamatlábak a vártnál hosszabb ideig maradnak magasabbak. A piaci szereplők jelenleg 99%-os valószínűséget jósolnak arra, hogy a Fed ezen a héten változatlanul hagyja az irányadó kamatlábakat. Eközben jelentős lefordulást láthatunk a kriptodevizák piacán, nagy esésben van a bitcoin.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×