INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

környezetvédelem

klímavédelem

európai bizottság

agrárminiszter

termőföld

Agrárminisztérium: túllő a célon az uniós környezetvédelmi terv

Agrárminisztérium: túllő a célon az uniós környezetvédelmi terv

Infostart / MTI

Magyarország különvéleményt fogalmaz meg az Európai Bizottság Termőföldtől az asztalig stratégiájáról, mert túlzásnak tartja a kémiai növényvédő szerek csökkentésének és az ökológiai gazdálkodás emelésének mértékét.

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács várhatóan elfogadja október 19–20-i ülésén az Európai Bizottság által kidolgozott, Termőföldtől az asztalig stratégiát, Magyarország azonban az elfogadó tanácsi állásfoglaláshoz külön nyilatkozatot tesz – közölte az Agrárminisztérium (AM). Kiemelték,

a mezőgazdaságnak hozzá kell járulnia a klíma- és környezetvédelmi célokhoz, azonban a stratégiában meghatározott célértékek teljesítése aránytalan terhet ró a tagállamokra.

A magyar álláspont szerint a kémiai növényvédő szerek mennyiségének 50 százalékos csökkentése a már eddig megvalósított csökkentésen túl, valamint az ökológiai gazdálkodással érintett területek részarányának 25 százalékra emelése túlzottan ambiciózus. A növényvédőszer és a műtrágya használat csökkentése során tekintettel kell lenni a tagállamok eltérő helyzetére és az eddig megtett erőfeszítésekre.

Hangsúlyozta az AM, hogy nem lenne igazságos ugyanakkora csökkentést számon kérni azokon a tagállamokon, amelyek eddig is jelentős eredményt értek el a növényvédőszerek és műtrágyák felhasználásának visszaszorításában.

A szaktárca közlése alapján Magyarország kifogásolja, hogy a Termőföldtől az asztalig stratégiához nem készült semmilyen, az ezen célok megvalósításához kapcsolódó, a lehetséges egyedi és összetett hatásokat értékelő hatástanulmány. Emiatt előre nem megjósolható, hogy a folyamat milyen befolyással lesz az európai gazdák versenyképességére.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018