INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

csok

ingatlan

otthonteremtés

család

Együtt a három gyerekes debreceni Szabó család az épülő házba:, balról Patrik, Hanna, az anyuka: Oktávia, az apa: Szabó István és Zsombor. A család 40 százalékos önerővel és CSOK támogatással házat épít a városszéli Huszti Lakóparkban. A 170 négyzetméteres, két szintes épületben a három gyerek saját szobát kap. Azt tervezik, hogy nyolc hónapos kivitelezés után a 2016-os karácsonyt új otthonukban tölthetik. MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Ezt teszi a piaccal a csokváltoztatás

Infostart / MTI

A szakértő szerint a nagyobb lakások kategóriájában nő az új lakások versenyképessége a használtakéval szemben.

Felpezsdült a lakáspiac annak a hétvégi bejelentésnek a hatására, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők januártól visszaigényelhetik a lakásvásárlás áfáját - írta a Világgazdaság kedden, hozzátéve: élénkítette a keresletet az a néhány nappal korábbi bejelentés is, miszerint a 2022. december 31-ig építési engedélyt szerző lakások áfája 5 százalékos lesz.

A lap összeállítása szerint a lakásépítő cégek máris újabb projektek indításáról döntöttek, és felgyorsítják tervezett fejlesztéseiket is.

A csokot érintő döntéssel a nagyobb lakások kategóriájában nő az új lakások versenyképessége a használtakéval szemben - vetítette előre a lehetséges hatásokat az egyik legnagyobb lakásépítő vállalatcsoport, a Metrodom értékesítési igazgatója, Kricsfalussy Tamás a lapnak nyilatkozva. A cég ezért máris új építési telkeket keres, és növeli a jövőre induló projektek számát. A csok eddig csak három gyerek megléte esetén volt igazán nagy segítség, most viszont az áfa egy gyermek után is visszaigényelhető, ha egyébként megvan a csokjogosultság, és élnek is vele.

Felgyorsítja projektjeinek indítását a Biggeorge Property is, amely jelenleg ezer lakást épít. Demetrovits Petra értékesítési igazgató elmondta, hogy a cég vásárlóit is megmozgatta az áfacsökkentés híre, elsősorban az abból adódó árváltozás pontos összege iránt érdeklődnek.

"Az újabb kormánydöntések a minőségi újlakás-állomány bővülését jelentősen segíthetik" - mondta a lapnak Martin János, a Wing csoporthoz tartozó, több mint ezer lakást fejlesztő Living üzletág igazgatója. Hozzátette: a bejelentés óta kissé emelkedő érdeklődést tapasztalnak, elsősorban azzal kapcsolatban, hogy a tervezett lakásvásárlást hogyan érinti az áfadöntés.

Nyitókép: Oláh Tibor
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018