eur:
394.45
usd:
370.3
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Aranyrúd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján a jegybank székházában 2018. október 16-án. Az MNB tízszeresére növelte Magyarország aranytartalékát, a döntéssel 2018 októberében a jegybank nemesfém állománya a korábbi 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett, melynek értéke mintegy 1,24 milliárd dollár.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Kimagasló hozamot adott a történelmi szintre dráguló arany

Folytatódott az arany árának emelkedése, túllépte a 2 ezer dolláros szintet - hívta fel a figyelmet az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő. Emellett drágul az ezüst is, a másik két nemesfémnél viszont ezzel ellentétes irányú ármozgás figyelhető meg.

Az elmúlt száz év aranyralijainak az a tapasztalata, hogy először az arany lódul meg, utána némi lemaradással követi az ezüst, de azért az már a rali vége, a két másik nemesfém ára pedig általában ezektől eltérően mozog - mondta az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Korányi G. Tamás tőzsdei szakértő annak kapcsán, hogy jelenleg is hasonló folyamat zajlik a világ tőzsdéin. Az arany ára kedd óta újabb hat százalékkal emelkedett és túllépte a bűvös kétezer dolláros határt.

"Csütörtök reggel 2050 dollárt ért egy uncia arany, ami 2020 eleji szinthez képest majdnem 35 százalékos emelkedést jelent"

- hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette, ezen kívül csak két termék drágult hasonló mértékben az idén - egy-két high-tech amerikai kis cég részvényeit leszámítva -, méghozzá a 30 éves amerikai államkötvény és az ezüst. Ha valaki év elején, amikor még nem lehetett számítani arra, hogy a koronavírus-járvány teljesen átalakítja az amerikai állampapírpiacot, 30 éves állampapírt vásárolt, az könyvelhetett el hasonló hozamot.

Az ezüst ára pedig év elejéhez képest 37 százalékkal emelkedett a tőzsdén.

"Gyakorlatilag az elmúlt öt napban táltosodott meg: a 26 dolláros unciánkénti ár magasnak - ha nem is abszolút rekordnak számít, hiszen 1980-ban egy spekuláció miatt volt 50 dollár is, de az egy speciális helyzet" - idézte fel Korányi G. Tamás. Mindkét nemesfém ára jelentősen nőtt az elmúlt húsz évben: 2000-hez képest az arany hatszor, az ezüst pedig négyszer annyiba kerül.

"Ezzel szemben a másik két nemesfém eltérő pályán mozog: a palládium mindössze 8 százalékkal drágult év elejéhez képest, a platina pedig egyesen csökkent, 7 százalékot veszített értékéből" - mondta Korányi G. Tamás. Utóbbira az a magyarázat, hogy a palládiumhoz hasonlóan a platinának jelentős az ipari felhasználása, ám mivel a platinát a katalizátoros és dízelautóknál használják - márpedig ezek kereslete, gyártása jelentősen csökkent idén -, ebből is kevesebb kellett. A palládiumot viszont az elektromosautó-gyártásban is hasznosítják.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×