eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én.
Nyitókép: Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszédet mond az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepségén a Pesti Vigadóban 2019. augusztus 22-én. MTI/Kovács Attila

Palkovics László: a gazdaságvédelmi akcióterv forrásainak közel fele már célba ért

Ennek jelei a foglalkoztatás és a gazdaság erősödésében is érzékelhetők - mondta az innovációs és technológiai miniszter egy vállalkozói fórumon.

Palkovics László ismertette: a gazdaságvédelmi akcióterv alapvetően a járvány miatti krízisidőszak átvészeléséhez szükséges intézkedéscsomag, amelynek forrásai - direkt állami támogatások, szolgáltatások, valamint hitel- és tőketípusú termékek - 9200-9500 milliárd forintot tesznek ki.

Ebből a magyar GDP 20-21 százalékának megfelelő összegből már 3-4000 milliárd forintnyi célba ért, részben felhasznált forrásként, részben megkötött szerződések formájában - tette hozzá.

Az említett összeget munkahelyek védelmére, új munkahelyek teremtésére és gazdaságélénkítésre fordították. Utóbbi kapcsán felmérték azt is, hogy a krízishelyzet a veszélyek mellett milyen lehetőséget jelent a magyar gazdaság szereplői számára - mondta a miniszter, jelezve, hogy ennek szellemében támogatják azokat a kapacitás- és technológiabővítő, valamint struktúraváltó fejlesztési projekteket, melyek már a vírus utáni időszakra készülnek.

Emlékeztetett, hogy a tavalyi 3,1 százalékos munkanélküliség a foglalkoztatási mélypontot jelentő májusban sem mutatott drámai növekedést, hiszen 4,4 százalékra emelkedett. Júniusban pedig már újra többen dolgoztak, mint januárban, vagy 2019 márciusában - jegyezte meg. Aki pedig a járvány kárvallottjává vált, annak a helyzetén a kormány számos intézkedéssel igyekezett könnyíteni: munkanélküli segéllyel, képzési támogatással, valamint a rövidített munkaidő, az új munkahely teremtés, továbbá a beruházások többféle jogcímen történő támogatásával körülbelül egymillió embernek nyújtott segítséget a kabinet - ismertette Palkovics László.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×