INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

gyógyszertár

gyógyszerész

munkaerőhiány

Dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerész Kamara Békés megyei elnöke kiszolgál Telekgerendáson, a helyi gyógyszertárban. Két esztendő alatt a patikák húsz százaléka bezárt Békés megyében. A folyamat napjainkban is folytatódik, sőt a gyógyszerészek attól tartanak, hogy a folyamatosan apadó állami hozzájárulás csökkenése és a most beinduló generikus program, amelynek keretében mindig a legolcsóbb készítményt kell felajánlani, tovább ronthatják a gyógyszertárak helyzetét. A gyógyszertárak működtetése tőkeigényes tevékenység, nagy a bér- és rezsiköltsége, s mindehhez több tízmilliós gyógyszerkészlet társul.

Bajban van a gyógyszertárak több mint fele

Infostart

Az elmúlt években a munkaerőhiány a patikákat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre.

Az idén 103 gyógyszerészt avattak doktorrá a Semmelweis Egyetem (SE) Gyógyszerésztudományi Karán, míg tavaly 131-en, 2018-ban pedig 137-en diplomáztak – írja a Világgazdaság. Marjai Tamás, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetségének (HGYSZ) szakmai igazgatója is azt mondta, hullámzó a végzős gyógyszerészhallgatók száma, de az elmúlt években a munkaerőhiány a gyógyszertárakat is elérte, így növekszik az igény a frissen végzett gyógyszerészekre.

A Szinapszis Kft. kutatása szerint a gyógyszertárak 52 százalékánál okoz ez problémát, főként vidéken. Nagyjából ugyanolyan nehéz gyógyszerészt találni, mint szakasszisztenst.

Évente 450-460 gyógyszerészhallgatót vesznek fel a hazai orvosegyetemek gyógyszerész karaira, a lemorzsolódás pedig 20 százalék körül van – mondta Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke egy korábbi háttérbeszélgetésen.

Érzékenyen érinthet több gyógyszertárat is 2025-től az előírás, amely szerint csak az lehet gyógyszertárvezető, aki megfelelő szakvizsgával rendelkezik. A követelmény alól csak azok a gyógyszerészek élveznek majd mentességet, akik betöltötték az ötvenedik életévüket.

Nyitókép: Rosta Tibor
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018