eur:
393.63
usd:
364.79
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az amerikai érdekeltségű Jabil elektronikai beszállító vállalat új logisztikai raktára Tiszaújvárosban 2018. október 8-án, az ünnepélyes átadás napján. A Jabil a világ vezető elektronikai vállalatainak beszállítója, vevőköre kiterjed a szórakoztató elektronika, a védelmi és légi ipar, az autóipar, üzleti és fizetési rendszerek, a számítógép és adattároló rendszerek, az ipari megoldások, az orvostechnika és berendezés gyártás, a számítástechnikai hálózati elemek, a távközlés, a környezettudatos technológia területekre.
Nyitókép: MTI/Vajda János

Még mindig nem talált magára az ipar

Javult, de továbbra is zsugorodást jelez a beszerzésimenedzser-index.

Nagyot javult, de továbbra is pesszimizmust jelez a beszerzésimenedzser-index (BMI), amelynek szezonálisan kiigazított júniusi értéke 47,0 százalékra emelkedett az előző havi 40,7 százalékról - írta az MTI a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) adatai alapján. Vagyis továbbra is a növekedést a visszaesésétől elválasztó 50,0 pont alatt maradt az index értéke, még mindig szűkülést mutat.

Az MLBKT által az index számításához megkérdezett beszerzési menedzserek meglátása szerint továbbra is kedvezőtelen folyamatokkal kell megküzdeniük az ipari szereplőknek, igaz, az előző hónaphoz képest valamivel enyhébb negatív tendenciákat jeleztek. A közlemény szerint

a felmérésben vizsgált részindexek májushoz képest emelkedtek, hat esetben 5 százalékpontos javulást mértek.

A korábbi években is átlag alatti hónap volt a június, az eddigi legalacsonyabb júniusi értéket, 47,2 pontot 2009-ben mérte az MLBKT a pénzügyi válság hatására.

A foglalkoztatottsági index értéke hetedik alkalommal maradt 50,0 pont alatt. A termelési mennyiség indexe májusi értékéhez képest nőtt, de 50,0 pont alatt maradt, amivel negyedik alkalommal jelzi a termelt mennyiség csökkenését az előző hónappal összevetve. 1995 óta egyszer volt alacsonyabb az index értéke júniusban.

A rendelések indexe enyhébben emelkedett, de 50,0 pont alatt maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya alacsonyabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag alattinak tekinthető 1995 óta, eddig egyszer mértünk alacsonyabb júniusi értéket.

Nem a gyors felpattanásra utal, hogy a júniusi szállítási átfutási idő hosszabb lett májushoz képest, ahogyan az sem, hogy a vásárolt készletek mennyisége már ötödik hónapja szűkül, hasonlóan a beszerzési mennyiség indexéhez. Utóbbi ugyan enyhén nőtt májushoz képest, de a mérések történetében a második leggyengébb júniusi adat.

További gazdasági nehézségeket vetít előre, hogy a beszerzési árak 50 pont felett maradva folytatódó drágulást jelez. Nem bíztató a késztermékkészletek szintjének emelkedése sem, mivel arra utal, hogy raktárra termel a cégek egy jelentős része, és nem tudni, mikor lesz bevételük utána.

Ebben a hónapban akkumulátorok, elektronikai alkatrészek, elemek, integrált áramkörök és kondenzátorok kapcsán jeleztek a válaszadók jelentősebb áremelkedést.

Hiány volt egészségügyi termékekből, egyszer használatos kesztyűből, kínai alapanyagokból,

maszkból, csőből, pigmentből és porlasztóból, jelentősebb árcsökkenésről acéllemez, csirke, kvarchomok, műbelek és sertés esetében számoltak be a válaszadók.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×