eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Forrás: Pexels.com

Szakértő: sosem térünk már vissza abba a világba, ahol március közepén voltunk

Az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt szinte minden iparágat elért a digitális átállás, a korábban akár több hónaposra becsült folyamatok márciusban pár hét alatt zajlottak le – mondta az InfoRádiónak a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója.

A vállalatoknak – méretüktől függően – más és más igényük volt arra, hogy a digitalizációra átálljanak, amit eltérő módon hajtottak végre. A legnagyobb, top 500-1000 magyar vállalatnál, amelyeknél rendelkezésre áll a saját informatika, nagyrészt fel voltak készülve a távmunkára, és még ha nem is volt elengedő laptop vagy mobilinternet-hozzáférés, de az alap infrastruktúrák adottak voltak. A középvállalatok esetében már egész más a helyzet – mondta Fülöp Gábor –, miután sokuk nem rendelkezik informatikai osztállyal, esetleg külső informatikusok segítik a munkájukat, így esetükben gőzerővel kellett kialakítani, néhány nap vagy hét leforgása alatt a távmunka lehetőségét.

Nyilván a legalapvetőbb igény az volt, hogy a levelezés, az intranet és a hasonló jellegű alapfunkciók működjenek, azonban a mostani válságban – a szakember tapasztalata szerint – ezek közel sem elegendőek, és az alap üzleti folyamatoknak is át kell állniuk digitálisra, így a logisztikai és számviteli folyamatoknak, workflow-knak, ahogyan az értékesítésnek is, amely kétségkívül a legkritikusabb pont, és a legnagyobb személyes erőforrást igénylő feladat volt korábban.

Miután sok esetben nagyon körülményessé váltak a személyes találkozók, a cégeknek megoldást kellett találniuk arra, hogy videó- vagy mobilhívásokon keresztül történhessen az értékesítés, hogy megoldódjon a szerződéskötés, ennek eleme lehet a digitális aláírás és aszkennelt dokumentumok kezelése – magyarázta a Telenor üzleti értékesítési és marketing igazgatója. Végül, a megállapodás megszületése után, a fizikai termék kiszállítását is meg kell oldani. Szolgáltatásértékesítés esetében természetesen bonyolultabb a helyzet, miután emberi beavatkozás nélkül kell azokat paraméterezni, beállítani és működtetni.

Mit hoz a jövő?

Fülöp Gábor úgy véli, ahogy lassan visszatér az élet a normális kerékvágásba, nem ott fognak folytatódni a megszokott munkafolyamatok, mint korábban. Szerinte klasszikus értelemben nem fogunk visszatérni oda, ahol március közepén voltunk, amikor a home office ideje beköszöntött, és „egy más világ kezdődik”.

A kialakult digitális vívmányok, folyamatok meg fognak maradni.

Miután még nem vagyunk túl a járványon, csak óvatosan van mód „visszaköltözni” a korábbi világunkba, ami feltételezi, hogy működtetni kell majd a most kialakítottat is, amely a folyamatok gyorsaságát illetően viszont nagyobb rugalmasságot jelenthet, mint korábban. „Egy fejlődés, egy másik lépés, amit miért ne tartanánk meg?” – fogalmazott.

Ráadásul azok a beruházások, amelyeket most a cégek megtettek, akár az eszközvásárlások, akár a mobilinternet- és szoftvervásárlások, nem olyanok, hogy néhány héten belül lemondhatóak, és csak évek múltán válik rentábilissá, gazdaságossá a működtetésük, de az elvárt hatékonyságot szolgálják – magyarázta.

Úgyhogy minden érv amellett szól, hogy igenis, a digitális vívmányok megmaradnak, és nem térünk már vissza abba a világba sose, ahonnan másfél hónapja elindulunk, ismételte meg a Telenor munkatársa.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×