eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértők: az eurózóna most nem lenne érdemi segítség

A mostani válságban az önálló monetáris politikának nagyobb előnye lehet, mint az euróövezeti tagságnak, de Magyarország jelenleg tudja kihasználni ezt – mondta az InfoRádiónak Bihari Péter, a Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa, a Monetáris Tanács korábbi tagja.

Bár több országot is államcsőd fenyegethet a koronavírus járvány nyomán, Magyarországon nem kell ettől tartani - mondta az InfoRádiónak Bihari Péter arra a kérdésre, hogy Argentína mellett Görögország és Olaszország neve is fel-felmerül e lehetőség kapcsán.

A Budapesti Gazdasági Egyetem tudományos főmunkatársa, a Monetáris Tanács korábbi tagja egy hasonlattal élve rámutatott: Argentína ugyan már be is jelentette, hogy fizetésképtelen az ország, de esetükben a koronavírusban elhunytak többségéhez hasonlóan számos súlyos alapbetegséggel küzdött a gazdaság, a járvány miatti többletterhelést pedig a rendszer már nem bírta el, és eljuttatta az országot a végkifejletig. Szavai szerint az, hogy ha az államadósság mértéke túl nagy, a költségvetési politika nem megfelelően stabil, fenntartható, akkor természetesen egy újabb válság ezeket a feszültségeket még jobban felnagyíthatja.

"Ebből a szempontból Magyarország jól áll, a magyar gazdaság egészséges.

Az államadósság magas ugyan, de eddig csökkenő pályán mozgott, a külföldi befektetők ebből a szempontból nem voltak nyugtalanok, a költségvetési hiány alacsony értékeket mutatott. Azt nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy Magyarország ilyenfajta államcsőd, válság nem fenyegeti" - tette hozzá Bihari Péter.

Az euróövezettől való függetlenség most inkább előnyt jelent

A jelenlegi válság abszolút globális, a világ szinte minden gazdaságát érinti. Ebben a szituációban az euróövezethez tartozás specifikus előnyökkel nem jár, mert az egész euróközösség a saját bajaival van elfoglalva - mondta Bihari Péter. Szerinte az euróövezeti tagság abban az esetben fokozottan előnyös, ha egy országspecifikus válság bontakozik ki: ha egy adott ország éppen bajban van, akkor a többi tagország a szolidaritás jegyében támogatást tud nyújtani. Jelenleg azonban minden ország bajban van.

"Ugyan én a mielőbbi euróbevezetés pártján állok, pillanatnyilag, a jelenlegi helyzetben azt kell mondjam, hogy az önálló monetáris politikának előnye van a széles euróövezethez való tartozáshoz képest" - mondta Bihari Péter. Hozzátette:

sajnos Magyarország esetében ezek az önálló monetáris politikához kapcsolt előnyök most nem jelentkeznek.

Az előnyök közül kiemelte az önálló kamatpolitikát, az önálló árfolyampolitikát és a jegybanki pénzteremtés lehetőségét. Miközben a válságban minden országot súlyos kereseti válság nyújt, és ezért csökkenteni érdemes a kamatokat, és lazítani a monetáris feltételeken, ezt pedig egy monetáris és fiskális élénkítéssel lehet valamennyire kompenzálni, csillapítani, addig Magyarországnak erre nem volt lehetősége. "A közelmúltban a jegybank kamatemelésre kényszerült, mert egy árfolyamválság alakult ki" - mondta Bihari Péter.

Bár az árfolyampolitika egy jó válságkezelő eszköz lehet a közgazdász szerint, azonban a magyar árfolyampolitika olyan helyzetbe került, hogy kénytelen volt a jegybank a gyengülési folyamatot fékezni.

A harmadik, eddig kevéssé használatos eszköz a jegybanki pénzteremtés, ami pótlólagos forrásokhoz juttatja a költségvetést abban a helyzetben, amikor annak élénkítenie kellene a gazdaságot, többletkeresletet kellene támasztania, a kieső keresletet kellene valamennyire kompenzálnia. Ezt a kiesést részben a költségvetés többletköltekezése kompenzálhatja.

"E többletköltekezés megvalósítása nehézségekbe ütközik akkor, ha az állampapírpiacon sincs megfelelő kereslet, és a többletköltekezés piaci finanszírozása nem feltétlenül biztosítható. Az elmúlt időkben ugyanis sikertelen aukciók voltak Magyarországon, a hozamok emelkednek. Ilyen helyzetben egy masszív állampapírkibocsátást megvalósítani eléggé reménytelennek tűnik" - emelte ki Bihari Péter.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×