eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Száznegyvenezer beteget ellátó egészségügyi ágazat állhat le Magyarországon

Jobbára nem kerülnek a hírek "frontvonalába", sokak számára mégis létfontosságú a tevékenységük.

A hazai ortopédcipő-készítők már egy ideje kritikus helyzetben vannak, elsősorban azért, mert az elmúlt 10 évben hatóságilag rögzített és változatlan árakon dolgoztak, és a finanszírozás nem fedezi a költségeiket. A koronavírus-járvány most még tovább rontott a kilátásaikon, ugyanis a kijárási korlátozások miatt a betegek át se tudták venni a már elkészült cipőket, ellehetetlenültek a szakrendelések, és személyes megjelenés nélkül cipőket sem lehet készíteni, rendelni.

Az Ortopéd Cipőkészítők Szövetsége az Ortopedikusok Magyarországi Ipartestületével és az OPRA Ortetika, Protetika, Rehabilitáció Szövetséggel közös közleményben tudatta, hogy

májustól bizonytalan ideig kénytelenek beszüntetni a tevékenységüket.

"Ennek oka nemcsak a jelenlegi koronavírus (Covid-19) miatt kialakult járványügyi veszélyhelyzet, hanem az évtizedek óta egyre súlyosbodó, a gyógyászati segédeszközöket alulfinanszírozó, mára működésképtelen gazdasági helyzet is.

Az elmúlt évtizedben is, de kifejezetten a járvány kialakulásának megjelenése óta minden ehhez a területhez köthető hivatal felé többször is írásban jeleztük a gyógyászati segédeszköz ellátással (GYSE) kapcsolatosan megjelenő szakmai és gazdasági problémáinkat egyaránt. Szövetségeink tagjainak meghatározó többsége mára a csődközeli helyzetbe került, többen már bezártak, dolgozókat küldtek el, már csak néhányan, de erőn felül próbálják még folytatni az egészségügyi szolgáltatói tevékenységüket" - vázolták a kritikus helyzetet.

Felhívták a figyelmet, hogy a deviza árszint változásai, a forint gyengülése, az elmúlt 17 év GYSE "alulfinanszírozásából" adódó, sok esetben alacsony nyereséggel vagy veszteséggel járó működés a járvány negatív hatásaival kiegészülve, csődközeli helyzetet eredményezett.

A szövetségekhez köthető vállalkozások jelentős része "2020. májusától egyáltalán nem fog tudni szolgáltatni, így

országos szinten leállhat és megszűnhet az egyedi gyógyászati segédeszközökkel történő betegellátás és kiszolgálás,

ha nem történik azonnali és érdemi beavatkozás ezen a területen" – hangsúlyozták közleményükben.

Ortopéd cipőre a magyar lakosság 1,5 százalékának van szüksége, mintegy 132 ezer betegnek – főleg időseknek és mozgássérülteknek – írta korábban a hvg.hu. Sokaknak az ortopéd cipő biztosítja azt, hogy nem szorulnak kerekesszékbe, illetve hogy még gondoskodni tudnak magukról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×