eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Egymillió magyar beteget kiszolgáló egészségügyi ágazat kerülhet a padlóra

Összeomlik a hazai gyógyászati segédeszköz-ellátás a kormány pénzügyi segítsége nélkül – figyelmeztetnek szakmai szervezetek. A szaküzleteknek a járvány miatt szinte nincs bevételük, a gazdasági mentőcsomagból azonban kimaradtak. Az ágazat bedőlésével egymillió ember maradhat gyógyászati segédeszközök nélkül.

Van olyan gyógyászati segédeszközgyártó és -forgalmazó, ami tavaly márciusban még 80 millió forintos rendelésállománnyal működött, idén március közepe óta azonban egyetlen megrendelése sincs. A koronavírus-járvány miatt a gyógyászati segédeszközökkel foglalkozó vállalkozások is

forgalom és bevétel nélkül maradtak, így bezártak, vagy szűkített nyitvatartás mellett működnek

– mondja a Forgalmazók az Egészségért Szövetség elnöke.

„A gyógyászati segédeszközök egy része kizárólag receptre felírható, de ezeknek a felírása jelenleg problémákat okoz. Gondot jelent ugyanis a betegeknek az orvossal való találkozó, és ha nincs recept, akkor nincs mivel a gyógyászati segédeszköz-boltba elmenni, annak pedig így nincs bevétele” – magyarázta.

Az orvosi segédeszközgyártók és -forgalmazók azonban

a bértámogatást és járulékfizetési kedvezményeket sem vehetik igénybe

– hangsúlyozza Margitai Barnabás.

„Alapvetően az érintettek kis- és közepes-, valamint mikrovállalkozások, amelyek nem tartoznak a kisadózók, vagyis a katások körébe. Ezeknek a cégeknek a kormány nem dobott mentőövet, és velünk együtt más egészségügyben dolgozó társaságok, vállalkozások jelenleg a kedvezményezetti körből kimaradtak” – hívta fel a figyelmet.

Pedig a legtöbb gyógyászati segédeszközzel foglalkozó vállalkozásnak tartaléka sincs.

Hiszen, ahogy azt többször is jelezték, 17 éve nem változott a finanszírozás, az euró drágulása miatt így több terméket jó ideje csak veszteséggel tudtak biztosítani a betegeknek. Margitai Barnabás szerint,

ha az ágazat bedől, a rászorulók gyógyászati segédeszköz nélkül maradnak.

„Közel egymillió ember jár ma gyógyászati segédeszközzel, amelyeknek a köre igen széles. A sebkötöző eszközöktől a pelenkákon át a sztómazsákokon keresztül a vércukormérő csíkokig, az ortéziseken, a protéziseken és a hallókészülékeken keresztül egészen az otthonápolási eszközökig, a kerekesszékektől a mopedekig terjed a köre” – sorolta.

A szakmai szervezetek több tárcának is jelezték, hogy a kormány pénzügyi segítsége nélkül a magyar gyógyászati segédeszközellátás és -gyártás összeomlása elkerülhetetlen, választ azonban eddig nem kaptak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×