eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Budapest, 2019. április 16.MTI/Mohai Balázs
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Varga Mihály 200 milliárd forintos adókönnyítést jelentett be

Csökkenő szociális hozzájárulási adó, elhalasztott adófizetés, részletfizetési kedvezmény, és csökkenő terhű Szép-kártya – ezekről is beszélt a pénzügyminiszter.

A gazdaságvédelmi akcióterv részeként a vállalkozások adóterheiről született több kormányzati döntés – ezeket Varga Mihály ismertette a Facebook-oldalán. A cél az, mint mondta, hogy a vállalkozások minél kisebb veszteséggel és minél több munkahelyet megtartva legyenek túl a járványhelyzet okozta válsághelyzeten.

Ezek az adókönnyítések összesen 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál. A részletek:

  • Július elsejétől további két százalékponttal, 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ez fél év alatt mintegy 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.
  • Új intézkedés, hogy mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-ig benyújtania a beszámolóját, és eddig kell megfizetni a társasági adót és a helyi iparűzési adót is. A határidő változása nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, biztosítókat és a befektetési vállalkozásokat.
  • Minden cég megtarthatja azt adózói besorolást, amelyet az előző év végén megszerzett.
  • A munkavállalókat segíti, hogy akiknek most fizetés nélküli szabadságot kellett kivenniük, továbbra is jogosultak az egészségügyi ellátásra. Helyettük május 1-jétől a munkáltatónak kell megfizetnie az egészségügyi szolgáltatási járulékot, amely havi 7710 forint.
  • További kedvezmény, hogy a vállalkozások bármely adó mérséklését kérhetik, ha a járványhelyzet miatt kerültek nehéz helyzetbe. Ennek mértéke vállalkozásonként elérheti az ötmillió forintot.
  • Ugyanezen okból ötmillió forintos adótartozásig kérhetnek a vállalkozások 12 hónapos részletfizetést vagy hathavi pótlékmentes fizetési halasztást.
  • A kisvállalkozásokat segíti 2021-től 11 százalékra csökken a kiva kulcsa. Ez 10 milliárd forintot hagy jövőre mintegy 50 ezer vállalkozásnál.
  • A turizmus területén dolgozó vállalkozásoknak kedvez, hogy év végéig nem kell megfizetni az idegenforgalmi adót.
  • A szép-kártya adóterhe csökken, és nő az elkölthető keret. Június 20-ig nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a kártyára utalt összegek után, így az adóteher 15 százalékra csökken.

A részletes szabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

"Az eddig meghozott, és a soron következő intézkedések célja is az, hogy a lehető legtöbb munkahelyet megvédjük. Továbbra is a kormány és a vállalkozások közös munkájára van szükség annak érdekében, hogy jó időben szülessenek meg ezek a döntések, és eredményesen tudjuk kezelni a válság okozta kihívásokat" – mondta Varga Mihály.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×