eur:
392.6
usd:
366.06
bux:
66717.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Idős vásárló a Fővám téri piacon a kijárási korlátozás kezdetének napján, 2020. március 28-án. A koronavírus-járvány miatt kijárási korlátozást vezettek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között. Ebben a két hétben az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni. Az élelmiszerboltokat, drogériákat, patikákat 9 és 12 óra között kizárólag a 65 év felettiek látogathatják. A rendőrség a közterületeken „megnyugtató, segítő, empatikus és lojális intézkedésekkel” sarkallja a lakosságot a kijárási korlátozás betartásra.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A legborúlátóbb forgatókönyv realitásától tartanak az elemzők

Az idén 4,2 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság, a költségvetési hiány a GDP 5 százaléka felett lehet, a munkanélküliségi ráta pedig megduplázódhat – vélik az Erste Bank elemzői. A hétfőn napvilágot látott tanulmány szerint „a legrosszabb forgatókönyv válik realitássá”.

Az Erste Bank elemzői módosították az eurózóna gazdaságára vonatkozó idei előrejelzésüket, és már 3,5 százalékos visszaesést várnak a valutaövezetben. Ezzel párhuzamosan felülvizsgálták a régiónkra adott becsléseiket, így most szerintük

Kelet-Közép-Európa gazdasága 2020-ban 4,7 százalékkal esik vissza

idézi a Portfolio.hu az előrejelzést.

A vírus terjedésével egyre több ország hoz további korlátozó intézkedéseket. Emellett folyamatosan hallani olyan híreket, hogy a gyárak leállása is tartósabb lesz a reméltnél – indokolják pesszimizmusukat az elemzők. További borús hír, hogy néhány országban már emelkedésnek indult a munkanélküliség szintje.

Szerintük a külső kereslet visszaesése a kis, nyitott gazdaságokat érintheti, jórészt ez magyarázhatja a magyar GDP 4,2 százalékos visszaesését, illetve a cseh 6,7 százalékos és a szlovák 5 százalékos zsugorodást.

Mint ismert, a válságra adott eddigi válaszok körében többségben voltak a rugalmasabb munkaerő rövidítésére és az átmeneti adókönnyítésre vonatkozó lépések a régióban. Ezek ugyan tompíthatják a negatív hatásokat a munkaerőpiacon, de így is minden országban emelkedni fog várhatóan a munkanélküliségi ráta. Ezeknek a lépéseknek köszönhetően pedig

a költségvetési hiány is elszállhat

– olvasható.

A fentiek következtében az Erste

4,2 százalékos gazdasági visszaeséssel számol Magyarországon 2020-ban, majd ezt 2021-ben 4,6 százalékos visszapattanás követheti.

Ez az eddigi előrejelzések közül kifejezetten pesszimistának számít a piacon, de a legjobb forgatókönyv is csak 1,5 százalékos növekedéssel számol.

Az Erste Bank szerint a gazdaság visszaesésével párhuzamosan a tavalyi 3,4 százalékról

majdnem megduplázódik a munkanélküliségi ráta,

az idén 6,6 százalék lehet, míg Romániában és Szerbiában a 10 százalékot is meghaladhatja.

A bank elemzői úgy vélik, a gazdasági visszaesés miatt, a kormányzati élénkítéssel együtt az eredetileg tervezett 1 százalék helyett 5,2 százalék lehet a költségvetési hiány a GDP arányában. Ennek köszönhetően pedig az államadósság a GDP arányában 72,7 százalékra emelkedhet a tavalyi 66,4 százalékról.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×