Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!
A magyarországi vendéglátóhelyek jövedelmezősége elmarad a szálláshelyekétől - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.
"Egy tíz eurós főételből nagyon nehéz éttermet fenntartani és üzemeltetni, kifizetni a béreket, a legtöbb hely leépít, beszünteti a működését; a házhozszállítás lehet mentőöv ennek az ágazatnak, mindenki, aki most otthon ül, lehetőség szerint próbáljon meg magyar étteremből rendelni. Ez egy átmeneti megoldás" - tette hozzá Guller Zoltán, aki szerint speciális kormányzati intézkedésre lesz szüksége a szektornak.
Az EU-ban hónapok zajlik a felkészülés, egy kvázi Marshall-terv készül a turizmus megmentésére.
"Nemcsak Magyarországon, ahol 13 százalék GDP-nek a turizmus általi kibocsátása, hanem Spanyolországból, Olaszországból, Franciaországból is jelentős árbevételek vannak. Azt gondolom, hogy gyorsan elkészül és nagy lesz a mentőcsomag" - részletezte.
Mint elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség abban a szerencsés helyzetben van más ágazatokkal szemben, hogy egy szoftver segítségével a mindenféle méretű szállásadók adatait látják a múltban, a jelenben és a közeli jövőben is.
"A január, a február azt lehet mondani, hogy még elment valahogy, márciusban nagyon lement a szálláshelyek töltöttségi mutatója, az április-május szerintem elúszott, a nyarat kedvezőnek látjuk, és ami szerencsés hír, hogy a nagy konferenciákat nem lemondták, hanem áttették az év második felére. Ha minden úgy adódik, ahogy most látjuk és reméljük, őszre már nem lehet szállodai szobát foglalni majd" - húzta alá Guller Zoltán, vagyis három katasztrofális hónappal számolnak összesen.
A Magyar Turisztikai Ügynökség egyébként egy négy részből álló intézkedéscsomagot is összeállított
- a belföldiek belföldi üdüléséről
- a külföldiek vidéki pihenéséről
- a külföldiek budapesti időtöltéséről
- a vidékiek budapesti utazásairól.
"Részben a kínálati, részben a keresleti oldalt kell egyszerre stimulálni, részben ebből fog állni a csomag, hozzáépülve a Széchenyi Kártya rendszeréhez, de figyeljük más országok átvehető tapasztalatait is. Szükség lesz egyfajta likviditási hitelre is. Át kell tudnunk vészelni 3-6 hónapot, és akkor 2021 márciusban az ágazat elérheti a 2019-es márciusi szintet, majd újra dinamikus növekedési pályára állhat a turizmus" - fogalmazott Guller Zoltán.
A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.