eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Guller Zoltán: Marshall-terv készül a turizmus megmentésére

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta, a koronavírus-járvány lecsengése után azonnal talpraáll a vendéglátószektor.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A magyarországi vendéglátóhelyek jövedelmezősége elmarad a szálláshelyekétől - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója.

"Egy tíz eurós főételből nagyon nehéz éttermet fenntartani és üzemeltetni, kifizetni a béreket, a legtöbb hely leépít, beszünteti a működését; a házhozszállítás lehet mentőöv ennek az ágazatnak, mindenki, aki most otthon ül, lehetőség szerint próbáljon meg magyar étteremből rendelni. Ez egy átmeneti megoldás" - tette hozzá Guller Zoltán, aki szerint speciális kormányzati intézkedésre lesz szüksége a szektornak.

Az EU-ban hónapok zajlik a felkészülés, egy kvázi Marshall-terv készül a turizmus megmentésére.

"Nemcsak Magyarországon, ahol 13 százalék GDP-nek a turizmus általi kibocsátása, hanem Spanyolországból, Olaszországból, Franciaországból is jelentős árbevételek vannak. Azt gondolom, hogy gyorsan elkészül és nagy lesz a mentőcsomag" - részletezte.

Mint elmondta, a Magyar Turisztikai Ügynökség abban a szerencsés helyzetben van más ágazatokkal szemben, hogy egy szoftver segítségével a mindenféle méretű szállásadók adatait látják a múltban, a jelenben és a közeli jövőben is.

"A január, a február azt lehet mondani, hogy még elment valahogy, márciusban nagyon lement a szálláshelyek töltöttségi mutatója, az április-május szerintem elúszott, a nyarat kedvezőnek látjuk, és ami szerencsés hír, hogy a nagy konferenciákat nem lemondták, hanem áttették az év második felére. Ha minden úgy adódik, ahogy most látjuk és reméljük, őszre már nem lehet szállodai szobát foglalni majd" - húzta alá Guller Zoltán, vagyis három katasztrofális hónappal számolnak összesen.

A Magyar Turisztikai Ügynökség egyébként egy négy részből álló intézkedéscsomagot is összeállított

  1. a belföldiek belföldi üdüléséről
  2. a külföldiek vidéki pihenéséről
  3. a külföldiek budapesti időtöltéséről
  4. a vidékiek budapesti utazásairól.

"Részben a kínálati, részben a keresleti oldalt kell egyszerre stimulálni, részben ebből fog állni a csomag, hozzáépülve a Széchenyi Kártya rendszeréhez, de figyeljük más országok átvehető tapasztalatait is. Szükség lesz egyfajta likviditási hitelre is. Át kell tudnunk vészelni 3-6 hónapot, és akkor 2021 márciusban az ágazat elérheti a 2019-es márciusi szintet, majd újra dinamikus növekedési pályára állhat a turizmus" - fogalmazott Guller Zoltán.

A teljes beszélgetést alább meghallgathatja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×