eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Oszkó Péter volt pénzügyminiszter a Hungarian Business Leaders Forum (HBLF) XV. Pénzügyi Csúcstalálkozó című konferenciáján az InterContinental Budapest szállodában 2014. november 21-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Oszkó Péter: súlyosan torzítja a gazdaságot az iparűzési adó

Érdemes megfontolni a helyi iparűzési adó átalakítását, mert ez az adónem éppen azokat a cégeket nem segíti, amelyek fejlesztenek - mondta az InfoRádiónak Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere, az OXO Technologies Holding alapító-tulajdonosa.

Az iparűzési adóval az a legnagyobb baj, hogy nagyon eltérő mértékben terhel különböző jellegű cégeket, és azokat terheli nagyobb arányban, amelyek magas hozzáadott értéket állítanak elő, illetve innovatív technológiába fektetnek be – mondta Oszkó Péter, és emlékeztetett arra, hogy már 15 éve is a legnagyobb ellenzője volt az iparűzési adó fenntartásának, mert a versenyképességet rontja.

"A vállalati szektor fejlődését torzítja rossz irányban, hiszen aki változatlan formában értékesít tovább valamit, az nem vagy alig fizet iparűzési adót, aki pedig értéket állít elő, az a legnagyobb befizető. Érdemes lenne úgy átalakítani, hogy

ne azokat jutalmazza, akik a lehető legkevesebbet állítják elő, és azokat büntesse, akik nagyobb értéket állítanak elő"

– vélekedett a volt pénzügyminiszter.

Oszkó Péter szerint az nem gazdaságszabályozási kérdés, hogy az adónem megszűnik-e, mert egy nyereségadó jellegű helyi adó akár fenn is maradhat, bár a racionalitását megkérdőjelezi, és felvetette, miért nem központi beszedésű adók vannak, amelyekből aztán a helyi önkormányzatok megfelelő mértékű finanszírozást kapnak.

"Abban van logika, hogy a helyi önkormányzatoknak legyen a helyi vállalkozásoktól bevételük, de ezt olyan adóalappal kellene megtenni, amely nem ennyire hátrányos az értékteremtő vállalkozásoknak" – jelentette ki.

A felvetésre, hogy az iparűzési adó az az önkormányzatok jelentős bevételi forrása, ezért érdekeltek abban, hogy a területükön működjenek olyan vállalkozások, amelyek fejlesztenek, Oszkó Péter azt mondta, az adópolitikát makroszinten érdemes kitalálni és rendezni, utána már minden csak címkézés kérdése.

"Jó lenne, ha az iparűzési adó rendezését nem kötné gúzsba az, hogy az önkormányzatok bevétele abból származik,

számos más adónem, lehetőség van az önkormányzati bevételek biztosítására. Ez önmagában nem okozhatja azt, hogy az adónem folyamatos gazdaságtorzító hatása fennmarad" – mondta a pénzügyi szakember, és hozzátette, az alapvető kérdés, hogy a költségvetésben van-e elegendő mozgástér az adónem átalakítására, és úgy látja, hogy az utóbbi években számos kedvező adójogi intézkedésre volt mozgástér, ezért lehet, hogy érdemes lenne most az iparűzési adót előre venni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×