INFORÁDIÓ
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell

eva

kiva

kata

gazdaság

adózás

Kiderült, mi lett az evásokból

Kiderült, mi lett az evásokból

Infostart

Január elsejével megszűnt az eva, a kormány javaslata szerint a kivára, esetleg a katára volt érdemes áttérniük a vállalkozásoknak.

Az mfor.hu megkérdezte a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól, hogyan döntöttek a vállalkozások: új adót választottak, vagy inkább megszűntették a tevékenységüket. Mivel nagyon sokan az utolsó pillanatra hagyták a váltást, ezért még nincsenek meg a végleges számok.

A rendelkezésre álló adatok szerint tavaly év elején még 19 768-an tartoztak az eva alá (4477 egyéni vállalkozás és 15 291 társas), míg az év utolsó napján 16 011 evást tartottak nyilván (egyéni: 3298, társas: 12 713).

Vagyis 3757-en döntöttek az év folyamán. Közülük a NAV tájékoztatása szerint 2071-en (vagyis 55 százalék) a kata szerinti adózást választotta, 77-en a kisadózó vállalkozások adóját (kiva), 643 adózó eva-alanyisága egyéb, a jogszabályokban meghatározott okból szűnt meg, további 966 evás vállalkozás pedig megszűnt.

Bár január elsejével már senki nem tartozhatna eva-körbe, de a hatóság január 10-én még mindig nyilvántartott 5428 evás adózót (köztük 801 egyéni vállalkozót és 4627 társas vállalkozást). Ők valójában már nem így adóznak, csak a tavalyi év végén tett bejelentések feldolgozása miatt még állományban vannak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018