INFORÁDIÓ 
2020. október 29. csütörtök
Nárcisz

cég

vállalkozás

magánszemélyek

Céghalmozásban is bajnokok vagyunk

Céghalmozásban is bajnokok vagyunk

Infostart

Bár több felmérés szerint sem kifejezetten vállalkozóbarát a magyar gazdaság, a cégnyilvántartás szerint mégis van csaknem 12 ezer ember Magyarországon, aki legalább egy, de inkább több cégben érdekelt közvetlen, vagy közvetett tulajdonosként.

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt. Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan - állapította meg a Napi.hu cikke szerint Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A portál végigveszi azokat az eseteket, amelyeknél úgymond természetes és organikus úton gyarapodhat a cégek száma, illetve az egy tulajdonos által birtokolt társaságok száma. Ezek közé sorolható az üzletágak külön cégbe szervezése, vagy ha adminisztratív okokból alapítanak új vállalatot.

A természetes céghalmozás mellett egy vállalkozó cégeket alapíthat "szürke" gazdasági tevékenység keretében is - legyen az adóoptimalizálás vagy a felelősség alóli kibújás. "Az effajta gyakorlat visszaszorult valamennyire az elmúlt években, ugyanakkor a céghálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok" - tette hozzá a szakértő.

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy

12 ezer magánszemély akad Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint öt vállalkozást irányít.

Az öt vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent: átlagos vállalkozásmérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az öt feletti vállalkozásszámnál az átlátás esélye erősen romlik - írta a lap.

A részletes adatok alapján jelenleg 1300 magánszemély 10-15 vállalkozásban rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással.

Ezen túlmenően pedig van 12 magánszemély, akik egyenként több mint 100 vállalkozást birtokolnak.

Valamekkora tulajdoni érdekeltséggel mintegy 700 ezer magánszemély bír különféle vállalkozásokban, ebből 640 ezer személy 1 vagy maximum 2 cégben érdekelt. A tulajdonosok 93 százaléka magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosoknál is.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018