eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Céghalmozásban is bajnokok vagyunk

Bár több felmérés szerint sem kifejezetten vállalkozóbarát a magyar gazdaság, a cégnyilvántartás szerint mégis van csaknem 12 ezer ember Magyarországon, aki legalább egy, de inkább több cégben érdekelt közvetlen, vagy közvetett tulajdonosként.

Számtalan gazdasági, jogi vagy akár szociális körülmény indokolhatja, hogy egy vállalkozó több cégben legyen érdekelt. Magánszemélyek teljesen legálisan irányíthatnak, birtokolhatnak több céget, ugyanakkor mégiscsak érdekes a jelenség, amikor egy személy 5, 10 vagy akár 100 cég ügyeit intézi párhuzamosan - állapította meg a Napi.hu cikke szerint Pertics Richárd, az Opten Kft. elemzője.

A portál végigveszi azokat az eseteket, amelyeknél úgymond természetes és organikus úton gyarapodhat a cégek száma, illetve az egy tulajdonos által birtokolt társaságok száma. Ezek közé sorolható az üzletágak külön cégbe szervezése, vagy ha adminisztratív okokból alapítanak új vállalatot.

A természetes céghalmozás mellett egy vállalkozó cégeket alapíthat "szürke" gazdasági tevékenység keretében is - legyen az adóoptimalizálás vagy a felelősség alóli kibújás. "Az effajta gyakorlat visszaszorult valamennyire az elmúlt években, ugyanakkor a céghálózatok mélyebb elemzése azt mutatja, hogy a cégbirodalmak között akadnak még továbbra is fertőzött, problémás cégcsoportok" - tette hozzá a szakértő.

Az Opten adatai szerint jelenleg mintegy

12 ezer magánszemély akad Magyarországon, aki közvetlen vagy közvetett tulajdonosi kapcsolaton keresztül több mint öt vállalkozást irányít.

Az öt vállalkozás egyfajta lélektani határt jelent: átlagos vállalkozásmérettel számolva itt még van némi esély, hogy a tulajdonos követni tudja a vállalkozásában zajló folyamatokat, de az öt feletti vállalkozásszámnál az átlátás esélye erősen romlik - írta a lap.

A részletes adatok alapján jelenleg 1300 magánszemély 10-15 vállalkozásban rendelkezik közvetlen vagy közvetett tulajdonosi befolyással.

Ezen túlmenően pedig van 12 magánszemély, akik egyenként több mint 100 vállalkozást birtokolnak.

Valamekkora tulajdoni érdekeltséggel mintegy 700 ezer magánszemély bír különféle vállalkozásokban, ebből 640 ezer személy 1 vagy maximum 2 cégben érdekelt. A tulajdonosok 93 százaléka magyarországi lakcímmel rendelkezik. Az arány hasonló a magas cégszámmal rendelkező tulajdonosoknál is.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Súlyos botrány borzolja a kedélyeket Németországban: eljöhet a szélsőjobb végórája?

Egyszerre két kémügy is kirobbant a héten Németországban, a vádlottak mindkét esetben Kínának szolgáltattak ki titkokat. Míg az első kémügynek politikai vonzata nem volt, a második eset érintettje a második legnépszerűbb német párt, az AfD EP-listavezetőjének egyik munkatársa. Az AfD egy másik EP-képviselőjelöltje pedig korábban azzal került be a hírekbe, hogy orosz pénzt fogadott el. A június 9-i európai parlamenti választások előtt különösen kellemetlenek ezek az ügyek a sokak által szélsőjobboldalinak titulált párt számára, melynek támogatottsága mára érzékelhetően visszaesett a tavaly decemberi csúcs óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 11:39
×
×
×
×