eur:
394.92
usd:
363.11
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A dél-koreai Doosan épülő rézfóliagyártó-üzeme az alapkőletételi ünnepség napján a tatabányai ipari parkban 2019. július 23-án. A 31 milliárd forintos ráfordítással megvalósuló beruházást a kormány 4,7 milliárd forintos vissza nem térítendő támogatással segítette.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Óriási magyar tőke mozdult meg a hazai ingatlanpiacon

Magyar befektetők dominálták a hazai ingatlanbefektetési piacot 2019-ben: az összesen 1,72 milliárd eurónyi friss tőke háromnegyede tőlük érkezett. Egy friss előrejelzés az idén is hasonló volumenre számít.

A tavalyi évben 1,72 milliárd euró befektetési tőke érkezett a hazai ingatlanpiacra - idézi a CBRE legfrissebb elemzését a Portfolio. Ez öt százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és a mostani ingatlanpiaci ciklus második legerősebb évét jelenti. Az elemzés szerint 2019 utolsó negyedévében is élénk volt a befektetési hajlandóság - 427 millió euró friss tőke érkezett a piacra -, a MÁP Plusz bevezetése pedig csak átmenetileg torpantotta meg év közben a tőkeáramlás ütemét.

A magyar befektetők továbbra is rendkívül aktívak, az utolsó negyedévben a teljes volumen 90 százalékát adták, míg éves szinten 74 százalékos volt a részesedésük.

A kereskedelmi ingatlanpiacot elsősorban az irodaszektorba érkező befektetések mozgatták, ide éves szinten mintegy 834 millió eurónyi tőke érkezett - ez több mint fele a teljes éves volumennek. Ezt követte a kiskereskedelem 483 millió euróval, a hotelszektor261 millió, majd az ipari ingatlanok piaca 144 milliós forgalommal.

A legjobb megtérüléssel, 7 százalékos hozammal továbbra is az ipari ingatlanba fektetők számolhatnak,

a kiskereskedelemben a bevásárlóközpontok és a high street-ek egyaránt 5,5 százalékot értek el és a hotelek piacán is ez a szint volt mérhető. Az irodapiaci prémium szegmensben 5,25 százalékos volt a jellemző hozamszint.

A CBRE az év során összesen 55 tranzakciót regisztrált, melyek átlagos mérete elérte a 31 millió eurót. A negyedév legnagyobb üzletei közé tartozott az Adventum által megvásárolt KÖKI Terminál bevásárlóközpont, valamint az Indotek Group által megvásárolt Sofitel Budapest Chain Bridge ötcsillagos szálloda, a Corvin negyed legújabb irodáját, a Corvin Technology & Science Park-ot pedig az OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap vásárolta meg.

Az elemzés készítői az elmúlt három évhez hasonlóan kedvező folyamatokat és hasonló ütemben növekvő befektetési volument várnak 2020-ban is. Az előrejelzés jelentős új állomány megjelenését a várja piacon, miközben a hozamcsökkenés üteme lelassulhat.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×