INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 4. kedd
Dominika, Domonkos

egészség

fogyókúra

elhízás

Iszonyú sokat költünk márkás fogyikapszulákra

Iszonyú sokat költünk márkás fogyikapszulákra

Infostart

Jól járnak a márkázott fogyókúrás termékeket gyártók az ünnepek utáni lelkiismeret-furdalással: tavaly évkezdetkor harmadával ugrott meg e termékek forgalma a Nielsen mérése szerint, ráadásul a magyarok fogyókúránál nem hisznek a saját márkás áruk hatásosságában.

Újévi fogadalom ide vagy oda, a magyarok szeretik a könnyebb utat választani a fogyókúráknál is, legalábbis ha azt nézzük, hogy a Nielsen modern kereskedelmi láncok szkennelt adatait regisztráló adatbázisa alapján készített elemzése szerint 2018 decemberéről 2019 januárjára értékben közel 50, mennyiségben pedig 30 százalékkal fogyott több a fogyókúrás készítményekből. És bár ilyenkor látványosan megugrik a forgalmuk, de a fő szezonnak az április és május számít.

A kategória éves értékbeli forgalma egyébként

2018. december-2019. november között mintegy kétmilliárd forintot tett ki.

Ez csaknem félmillió csomag készítményt jelent. Ezek közel kétharmada kapszula, ami a forgalom több mint felét adja értékben vizsgálva.

Szorosan a nyomukban járnak, ám némileg mégis vesztettek részesedésükből a porok, köznyelven shake-alapok (kb. 40 százalék). A tabletták, folyadékok, pezsgőtabletták vagy éppen rágótabletták piaci részesedése jóval karcsúbb, alig 6 százalék.

A fogyókúrás termékek több mint kilenctizedét a drogériákban adják el, a csatorna jelentősége folyamatosan növekszik a Nielsen szerint.

Kiszerelés terén egyre inkább a nagyobb csomagok felé húz a piac,

az értékesített kapszulás termékek több mint fele 50 darabos, a shake-alapoknál pedig az 500 grammnál nagyobb kiszerelés tarol.

Nem bízzuk akárkire a súlykontrollt: a gyártókba vetett hit megingathatatlan, az összértékesítés 90 százaléka márkás súlykontroll termék. A sajátmárkás „fogyis” készítmények részesedése stagnál.

„Az OECD jelentése szerint a legkövérebb nemzet vagyunk Európában, a felnőtt lakosság közel kétharmada túlsúlyos. Ezzel szemben a Nielsen egyik globális kutatása szerint a magyarok csupán fele érzi úgy, hogy gondja lenne a testsúlyával” – mondta Dászkál Fruzsina, a Nielsen piackutatási tanácsadója a cég közleménye szerint.

A globális felmérésből az is kiderül, hogy a fogyás érdekében az étrend tudatos átalakítására voksol a magyarok 81 százaléka. Ehhez képest rekordalacsony a magyarok zöldség és gyümölcsfogyasztása. A fogyókúrás készítmények, úgymint shake-ek, tabletták, porok, a válaszadók 10 százaléka szerint jelentenek reális súlykontrollopciót.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018