INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

hitelezés

mnb

fogyasztóvédelem

Ez lehet az MNB következő nagy dobása

Ez lehet az MNB következő nagy dobása

Infostart

Megvan melyik új hitelterméknél válthat fogyasztóbarátra a jegybank, és hány millió magyar számára lesz olcsóbb a hitelfelvétel.

A lakáshitelek és lakásbiztosítások után a személyi kölcsönöknél is jöhetnek a különböző feltételeknek megfelelő, fogyasztóbarát konstrukciók - tudta meg a Buksza, a Napi.hu szerkesztőségi blogja több, egymástól független forrásból. Azt, hogy idén újabb terméket vonnak be ebbe a körbe, már a tavaly év végén közzétett ötéves felügyeleti tervből is kiderült, és miután 23 százalékos bővüléssel tavaly is rekordot döntött a háztartások személyikölcsön-állománya - csak az elmúlt évben 521 milliárd forintra rúgott -, nem meglepő, hogy ez a termék lehet a soron következő.

Azt pedig már a tavaly év végi utolsó pénzügyi stabilitási jelentésében rögzítette az MNB, hogy a lakosság alacsonyabb jövedelmi tizedekbe tartozó részére jóval jellemzőbb, hogy az adósok a gyakran magasabb kamatlábat kínáló pénzügyi vállalkozásoktól vesznek fel hitelt. Ezért is esélyes, hogy ez a termékkör legyen a következő, és

ezáltal a személyi kölcsönöknél is lejjebb szorítsák ezen konstrukciókhoz köthető kiadásokat, köztük a kamatokat.

A lap szerint ha valóban elindulna a fogyasztóbarát személyi kölcsönök minősítési rendszere, akkor csak egy meghatározott kamatnál vagy thm-nél alacsonyabb értékkel rendelkező személyi kölcsön kaphatná meg ezt a titulust. Ezzel pedig a legmagasabb kamatozású személyi kölcsönök és az úgynevezett gyorskölcsönök potenciális igénylőit lehetne az olcsóbb - a várhatóan elinduló minősítési rendszernek megfelelő - konstrukciók felé terelni. Ahogyan az történt a fogyasztóbarát lakáshitelek bevezetése esetében is.

A lap megkérdezte a Magyar Nemzeti Bankot is a terveiről, ám nem kapott egyértelmű választ arra, valóban a személyi kölcsön lehet-e a következő fogyasztóbarát termék. Értesüléseik szerint azonban folynak az egyeztetések a jegybankban és a piaci szereplők között a pontos paraméterekről, például arról, hogy milyen kamattal és teljes hiteldíjmutatóval (thm) lehet majd fogyasztóbarátnak hívni egy személyi kölcsönt.

Nyitókép: Pixabay.hu
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018