eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A megújított húszezer forintos bankjegy UV fénnyel megvilágítva a bemutató sajtótájékoztatón Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank épületében 2015. szeptember 25-én. A bank 2015. december 14-től hozza forgalomba a megújított bankjegyeket, a jelenlegi húszezres bankjegyek 2016 végéig használhatók fel a készpénzforgalomban.
Nyitókép: MTI Fotó: Illyés Tibor

Az élet több területéről is száműznék a készpénzt

Nyolcpontos készpénzmentesítési javaslatcsomagot dolgozott ki a Magyar Bankszövetség. 2018 végére történelmi csúcsra emelkedett Magyarországon a forgalomban lévő készpénz mennyisége.

2018 végére a készpénzállomány Magyarországon meghaladta a 6100 milliárd forintot, alig 8 év leforgása alatt a 9 százalékos GDP arányos szint 14,9 százalékra növekedett – ismertette Csányi Péter, a Magyar Bankszövetség digitalizációs munkacsoportjának elnöke az InfoRádiónak. Elsősorban a nagyobb, megtakarítási címletek okozták a növekedést, míg a kisebb, tranzakciós címletek stagnáltak: múlt év végi adatok alapján

a készpénzállomány 70 százalékát a tíz- és húszezresek adták.

A rendkívül magas készpénzállomány visszaszorítása érdekében a Magyar Bankszövetség digitalizációs munkacsoportja most egy komplex, nyolcpontos javaslatcsomagot fogalmazott meg, ami egyaránt célozza a felhasználói, valamint a kibocsátói oldalt is.

  • Legfőképp csökkentenék a készpénzhasználati limiteket, vagyis a vállalkozók közötti jelenlegi 1,5 millió forintos limitet 500 ezer forintra mérsékelnék.
  • Szeretnék, ha biztosítva lenne a kötelező elektronikus fizetés az online pénztárgépeknél, valamint
  • egy olyanfajta korlátozást, ami egy bizonyos kereskedői árbevétel fölött kötelezné a kereskedőt elektronikus fizetés elfogadására.
  • A tranzakciós illeték kivezetését is javasolják, ezzel is ösztönözve a banki csomagárazásoknak az elterjesztését.

A bankszövetség továbbá

javasolja a havi két ingyenes készpénzfelvétel eltörlését, illetve az összeghatár 50 ezer forintra történő csökkentését

a banki költség hatékonyság elősegítése érdekében, amit indirekt az ügyfelek is tapasztalhatnának a jövőben.

A szervezetet üdvözölte a Nemzeti Versenyképességi Tanács azon javaslatát, amelyről Varga Mihály pénzügyminiszter is beszámolt, hogy megvizsgálnák annak a lehetőségét, hogy a jövőben a nyugdíjak bankszámlára érkezzenek, hiszen míg az aktív korosztály 80 százaléka rendelkezik bankszámlával, addig a nyugdíjasok csak 62 százaléka.

A Magyar Bankszövetség elsősorban azt javasolná, hogy az újonnan nyugdíjba vonulók esetében legyen kötelező mód a kifizetés elektronikusan.

Végezetül, miután a készpénzállomány jelentős, mintegy 70 százaléka a tíz- és húszezresekből tevődik össze, ami egy megtakarítási célú készpénzállomány – ismételte meg a szakember –, ezért a Magyar Bankszövetségnek ennek megmozdítására–legalizálására vonatkozóan is lenne egy "óvatos" javaslata, amit megfontolásra szánnak: a korábbi adóamnesztiához és stabilitási számlához hasonlóan 6 hónapos időkereten belül lehetőség nyíljon egy egyszeri 10 százalékos adókulcs mellett 5 millió forint feletti

készpénzvagyon befektetési számlára helyezésével.

Több fejlesztésben is élen járnak a bankok

A bankok léptek be a leghamarabb a digitalizációba, a magyar bankok pedig több fejlesztésben is élen járnak, le is köröznek nyugati bankokat - mondta a Magyar Bankszövetség alelnöke. Jelasity Radován az InfoRádiónak elmondta: ilyen terület az átutalások gyorsasága, bizonyos szolgáltatások mobiltelefonos igénybe vétele (pl. parkolás, autópályamatrica-vásárlás).

"Az előnyünket tovább növeli az azonnali fizetés bevezetése, ami Magyarországon 5 másodperc lesz, szemben az EU-ban most működő 20 másodperccel.

És jön még az QR-kódos fizetés, valamint a »request to pay« rendszer, amikor a szolgáltató küld egy sms üzenetet azzal, hogy az ügyfél hozzájárul-e, hogy egy bizonyos összeget a bank egy bizonyos célra (pl. számlák, díjak befizetésére) levonjon" - mondta Jelasity Radován.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×