eur:
392.82
usd:
366.04
bux:
66839.1
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Nem feltétlen jó az áfacsökkentés az ÁSZ szerint

Rekord számú elemzést készített 2019-ben az Állami Számvevőszék. A részleteket Horváth Bálint, az ÁSZ kommunikációs vezetője mondta el az InfoRádióban.

Az Állami Számvevőszék törvényben meghatározott feladata a jól irányított állam támogatása. Ennek érdekében az ÁSZ a jelentések mellett elemzéseket és tanulmányokat is készít. Mint Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője az InfoRádióban elmondta, ezekben nem megállapításokat tesz az ÁSZ, hanem különböző összefüggésekre, hatásokra világít rá, felhívja a figyelmet az adott területeken jelentkező dilemmákra, kockázatokra.

"Az ÁSZ 2017-ben 13, 2018-ban 17, 2019-ben 32 elemzést hozott nyilvánosságra" - fordította a számok nyelvére az előrelépést Horváth Bálint.

Közpolitikai és társadalmi jellegű területek, illetve szervezetek tevékenységével foglalkoztak kiemelten, ilyen volt a központi költségvetés, az áfabeszedés, az államadósság-csökkentés, az állami beruházások előkészítése és ütemezése, a korrupció megelőzése, a foglalkoztatás-munkahelyteremtés, az egészségügy, a családtámogatás, a klímaváltozás vagy a helyközi közlekedés.

Az ÁSZ szerint meg kell fontolni az áfacsökkentést

"Néhány hete hoztuk nyilvánosságra a gazdaságfehérítéssel kapcsolatos tanulmányt. Tudni kell, hogy az áfa jelenti a központi költségvetés legjelentősebb hányadát, ezért nagyon fontos, hogy hatékonyan szedje be az állam. Ebben az elemzésében az ÁSZ rámutatott arra, hogy

az úgynevezett áfarés, ami a kivetett áfa és a beszedett áfa közötti különbség, a 2013-as 22 százalékról 2018-ra 9 százalékra csökkent,

ami hatalmas eredmény. Azt jelenti, hogy jelentős mértékben fehéredik az áfabeszedés és a gazdaság általában, de azt is, hogy az áfa mennyire fontos bevételi forrás, ezért annak csökkentését nagyon meg kell fontolnia az államnak. Az áfakulcs csökkentése ugyanis a termékcsoportok felénél nem mérsékelte a fogyasztói árakat, a kereskedelem lenyelte a csökkentés hatását, viszont a költségvetésnek jelentős kiesést okozott" - fejtette ki Horváth Bálint.

A kiemelt közpolitikai területek között említette még az egészségügyi struktúra helyzetét, amiről szintén készült értekezés az ÁSZ-nál.

"Az egészségügy finanszírozása kapcsán arra világított rá a tanulmány, hogy a jelenlegi formájában az nem fenntartható, az intézményi struktúrában pedig jelentős átalakításra van szükség"

- mondta.

Az ÁSZ nagy figyelmet fordít az elemzéseinek a hasznosulására, azokat minden esetben eljuttatja az illetékes döntéshozókhoz, majd követi a változások hatásait is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×