INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

atomerőmű

bulgária

belene

Öt jelölt a második bolgár atomerőmű építésére kiírt pályázat szűkített listáján

Infostart / MTI

A bolgár kormány 2020 május 22-éig hirdeti ki a győzteseket, és a 10 milliárd euróra tervezett belenei atomerőmű építése akár már 2020-ban elkezdődhet.

Öten maradtak a második bolgár atomerőmű építésével kapcsolatban kiírt pályázat szűkített listáján - jelentette be a bolgár pénzügyminiszter.

Temenuzska Petkova azt mondta, hogy a listán ott van

  • az amerikai General Electric (GE),
  • a francia EDF leánycége, a Framatome,
  • az orosz Roszatom,
  • a dél-koreai Korea Hydro and Nuclear Power Co (KHNP),
  • a Kínai Nemzeti Atomenergetikai Társaság (CNNC).

A Rosatom, a KHNP és a CNNC mint befektető szerepel a listán, a Framatome és a GE pedig beszállítóként.

A kiírás szerint a szűkített listán szereplők április végéig adhatnak végső árajánlatot.

Újraindult projekt

A bolgár parlament tavaly júniusban feltételekkel ugyan, de engedélyezte, hogy a kormány újraindítsa a kétezer megawatt teljesítményre tervezett belenei atomerőmű építésének 2012-ben befagyasztott projektjét.

Bulgáriában egyetlen atomerőmű üzemel. A Duna mellett fekvő kozloduji erőműben két, egyenként ezer megawatt teljesítményű szovjet gyártmányú reaktor működik, és ezek Bulgária áramtermelésének 33 százalékát adják.

A délkelet-európai állam gázszükségletének 95 százalékát, kőolajfogyasztásának pedig 80 százalékát oroszországi importból fedezi. Bulgária egyetlen olajfinomítója a Lukoil orosz olaj- és gázkitermelő cég tulajdonában áll.

Bulgária 2005-ben hirdetett tendert a Duna parti Belene városba tervezett atomerőműre. A nyertes cég, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern atomerőmű-építő vállalata, az Atomsztrojekszport a 2008 januárjában aláírt kivitelezési szerződés értelmében két, egyenként 1000 megawatt teljesítményű harmadik generációs reaktorral szerelte volna fel a létesítményt. A bolgár kormány 2012-ben azonban befagyasztotta a beruházást, mert nem tudott megállapodni az orosz féllel a kivitelezés költségéről, és nem sikerült nyugati befektetőt találni. A zátonyra futott ügylet nyomán Bulgária 601 millió euró kártérítést fizetett a Roszatomnak.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018