INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

átutalás

európai unió

euró

Pénztárcakímélő uniós szabály lépett életbe, a magyarokat is érinti

Pénztárcakímélő uniós szabály lépett életbe, a magyarokat is érinti

Infostart / MTI

Érvénybe lépett hétfőn a határon átnyúló euróügyletekre vonatkozó uniós jogszabály, amelynek révén az euróövezeten kívüli tagállamokban a fogyasztók és vállalkozások számára alacsonyabb lesz az euróban teljesített fizetések díja.

Az új uniós szabály biztosítja, hogy az euróövezeten kívüli tagállamokban - köztük Magyarországon - az euróban teljesített, határokon átnyúló fizetések díja megegyezzen a belföldi fizetések díjával. A rendelkezés szerint az ilyen fizetések után nagyon alacsony díjakat kell majd fizetni, illetve egyes országokban a szolgáltatás tarifája akár nulla is lehet.

Egy magyar fogyasztó például, aki eurót szeretne külföldre küldeni, mostantól ugyanazt a díjat fizeti majd, mint egy forintátutalásért Magyarországon belül.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az euróövezeten kívüli tagállamokból induló, euróban teljesített, határokon átnyúló fizetések mintegy 80 százalékát teszik ki az ilyen országokból induló összes határokon átnyúló fizetésnek.

A pénznemek közötti átváltási díjak ez idáig jelentős költséget jelentettek azoknál a határokon átnyúló fizetéseknél, ahol a fizető fél tagállama és a kedvezményezett tagállama eltérő pénznemet használ.

Következő lépésként, 2020 áprilisától egyéb rendelkezések is hatályba lépnek, amelyek lehetővé teszik, hogy az uniós fogyasztók összehasonlíthassák a devizaváltási díjakat, amikor kártyáikkal egy másik uniós pénznemben fizetnek - tették hozzá.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018