eur:
392.89
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Párbeszéd a gazdaságról: árcsökkenés előszele a hazai ingatlanpiacon

A fővárosban lassult az ingatlanárak növekedése, miközben a tranzakciószám is jelentősen visszaesett. Ezek pedig trendfordulót, az árak csökkenését jelezhetik előre – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője volt a vendége.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több esztendő után az év második negyedévében megállt a használt lakások árának emelkedése. A Magyar Nemzeti Bank felméréséből azonban az tűnik ki, hogy pusztán a növekedés üteme lassult, legalábbis a harmadik negyedévben ez látszik – mondta el Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Budapesten a harmadik negyedévben éves alapon így is 19,3 százalék növekedés volt, a negyedéven belül pedig háromszázalékos. Ez a növekedési ciklus öt évvel ezelőtti indulása óta nem számít kiugróan alacsonynak, de az elmúlt két évben ez a legalacsonyabb negyedéves adat, tehát látszik a lassulás. Fábián Gergely szerint ennél azonban sokkal több mond a jövőről az az adat, amely szerint csökkent az adásvételek száma.

"Budapesten a tranzakciók számában masszív, harminc százalékos visszaesés látszik. Ez egy indikátor szokott lenni, egy-másfél évvel mindig megelőzi az árkorrekciót a tranzakciók számának a változása" – jósolta az MNB ügyvezető igazgatója.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője egy másik viszonyítási pontot, az S&P 500-at, a vezető amerikai részvényindexet említette.

"Ez még a tranzakciós szám előtti indikátor akár abban is, hogy a budapesti ingatlanárak mikor fognak esni, mert annak a globális likviditásbőségnek, amely például a budapesti lakásárakat is hajtja felfelé, ez az egyik legjobb indikátora. Az S&P 500 az idén még 20 százalékot emelkedett, tehát nem mondható, hogy kifulladt volna az emelkedés, de van egy érezhető lassulás, és ez leginkább a befektetési célú ingatlanokat érinti" – mondta Balásy Zsolt, és hozzátette, a gyorsan reagáló befektetők egy része ingatlan helyett az év közepén a hasonló, ötszázalékos hozamot biztosító magyar állampapír pluszba tette a pénzét.

A műsor vendégei azt is elmondták, hogy a külföldi befektetők száma nem, csak származási országa változott: az írek helyét átvették a kínaiak. Beszéltek arról is, hogy a jelentős számú befektetői vásárlások ellenére bővülés helyett miért szűkült a fővárosban az albérletpiac.

A témáról bővebben szerda este 7 órától, az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×