INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

párbeszéd a gazdaságról

ingatlan

ingatlanpiac

balásy zsolt

hold alapkezelő

mnb

Párbeszéd a gazdaságról: árcsökkenés előszele a hazai ingatlanpiacon

Párbeszéd a gazdaságról: árcsökkenés előszele a hazai ingatlanpiacon

InfoRádió

A fővárosban lassult az ingatlanárak növekedése, miközben a tranzakciószám is jelentősen visszaesett. Ezek pedig trendfordulót, az árak csökkenését jelezhetik előre – derült ki az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című magazinműsorának legutóbbi adásából, amelynek Fábián Gergely, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója és Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője volt a vendége.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint több esztendő után az év második negyedévében megállt a használt lakások árának emelkedése. A Magyar Nemzeti Bank felméréséből azonban az tűnik ki, hogy pusztán a növekedés üteme lassult, legalábbis a harmadik negyedévben ez látszik – mondta el Fábián Gergely, a jegybank ügyvezető igazgatója.

Budapesten a harmadik negyedévben éves alapon így is 19,3 százalék növekedés volt, a negyedéven belül pedig háromszázalékos. Ez a növekedési ciklus öt évvel ezelőtti indulása óta nem számít kiugróan alacsonynak, de az elmúlt két évben ez a legalacsonyabb negyedéves adat, tehát látszik a lassulás. Fábián Gergely szerint ennél azonban sokkal több mond a jövőről az az adat, amely szerint csökkent az adásvételek száma.

"Budapesten a tranzakciók számában masszív, harminc százalékos visszaesés látszik. Ez egy indikátor szokott lenni, egy-másfél évvel mindig megelőzi az árkorrekciót a tranzakciók számának a változása" – jósolta az MNB ügyvezető igazgatója.

Balásy Zsolt, a Hold Alapkezelő elemzője egy másik viszonyítási pontot, az S&P 500-at, a vezető amerikai részvényindexet említette.

"Ez még a tranzakciós szám előtti indikátor akár abban is, hogy a budapesti ingatlanárak mikor fognak esni, mert annak a globális likviditásbőségnek, amely például a budapesti lakásárakat is hajtja felfelé, ez az egyik legjobb indikátora. Az S&P 500 az idén még 20 százalékot emelkedett, tehát nem mondható, hogy kifulladt volna az emelkedés, de van egy érezhető lassulás, és ez leginkább a befektetési célú ingatlanokat érinti" – mondta Balásy Zsolt, és hozzátette, a gyorsan reagáló befektetők egy része ingatlan helyett az év közepén a hasonló, ötszázalékos hozamot biztosító magyar állampapír pluszba tette a pénzét.

A műsor vendégei azt is elmondták, hogy a külföldi befektetők száma nem, csak származási országa változott: az írek helyét átvették a kínaiak. Beszéltek arról is, hogy a jelentős számú befektetői vásárlások ellenére bővülés helyett miért szűkült a fővárosban az albérletpiac.

A témáról bővebben szerda este 7 órától, az InfoRádió Párbeszéd a gazdaságról című elemző műsorában.

A magazin eddigi témáiról itt olvashat. A korábbi adásokat meg is hallgathatja, vagy akár meg is nézheti.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Párbeszéd a gazdaságról - ingatlanpiac
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018