eur:
393.58
usd:
368.74
bux:
65802.09
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Nagy generációváltás: jönnek a gazdag nyugdíjasok

A rendszerváltást követően induló sikeres vállalkozások tulajdonosai mostanában érnek nyugdíjaskorba, így nem csoda, hogy megszaporodtak a cégörökléssel, cégátvétellel, kivásárlással kapcsolatos ügyek. 

Ez a teljes kkv-szektort érintő jelenség. Az első generációs vállalkozók kiöregedése miatt most valóban sok cég van a piacon – tudta meg az InfoRádió Szabó Pétertől, a Sberbank KKV-területvezetőjétől. Van, amikor a meglévő tulajdonosi kör nem tudja, nem akarja tovább vinni a vállalatot, már nem akar korlátja lenni a sikernek, de vannak olyan esetek is, amikor a korábbi tulajdonos bent marad a vezetésben.

A szakértő szerint alapvetően három vásárlói típus van. Gyakran a menedzsment maga akar tulajdont szerezni, tehát belülről jön a vásárlás. Vannak szakmai befektetők, például versenytársak, beszállítók, vevők, akik lehetőséget látnak az általuk ismert cég megvásárlásában. És vannak a pénzügyi befektetők, befektetési alapok vagy tehetős magánszemélyek, akik a vagyonukat szeretnék gyarapítani.

"A vásárláshoz a saját tőke mellett a kereskedelmi bankokban elérhető úgynevezett tőkeátviteles cégfinanszírozás, illetve az utóbbi egy-két évben állami tőkealapok is nyújtanak direkt forrást ahhoz, hogy a generációváltás megtörténjen" – mondta Szabó Péter.

A cégérték meghatározására három módszer van a piacon:

  • a saját tőkealapú megközelítés
  • a diszkontált cash-flow módszer
  • a leggyakoribb az EBITDA-szorzós ráta.

Egy tranzakciónál komoly tanácsadói háttér szükséges az értékeléshez, a pénzügyi, jogi és adózási átvilágításhoz. Az eladó és a vevő oldalán is komoly jogászi segítség kell és természetesen a finanszírozó fél, jellemzően bank – mondta Szabó Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×