eur:
393.75
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Balog Ádám, az MKB Bank közelmúltban kinevezett elnök-vezérigazgatója, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke az MKB budapesti székházában 2015. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Balog Ádám: sok esetben túlteljesítettük a terveinket

Az MKB csoport tavaly a 2017-es nyereséghez képest több mint 30 százalékkal magasabb, 25,1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el - mondta az InfoRádiónak a 2018-as évet értékelve a bank elnök-vezérigazgatója. Balog Ádám beszélt a tőzsdére lépésről és a Budapest Bank privatizációjáról is.

Az MKB Bank folytatta az előző évek pozitív trendjét, és ismét tudott javítani az eredményén: tavaly az egy évvel korábbinál több mint 30 százalékkal magasabb, 25,1 milliárd forint adózás utáni eredményt ért el – mondta Balog Ádám elnök-vezérigazgató.

„Ez köszönhető annak, hogy tartottuk a terveinket. Sőt, sok esetben túl is teljesítettük”

- fejtette ki. Balog Ádám kiemelte: a kamatbevételek a terveket és a tavalyi évet is meghaladóan nőttek, ami kompenzálta a díj- és jutalékbevételek csökkenését is.

Az elnök-vezérigazgató elmondta azt is, hogy olyan szépen alakultak a kockázati költségek és a portfólió, hogy idén nem kell jelentős céltartalékot képezni, sőt 800 millió forintot fel is oldottak. A pénzintézet rekordot jelentő nyeresége pedig lehetővé teszi, hogy 4,8 milliárd forint osztalékot fizessen a tulajdonosoknak.

Balog Ádám az idei legnagyobb kihívásnak a bank tőzsdére lépését nevezte; az ezzel kapcsolatos közgyűlési döntéseket meghozták, a belső rendszereket létrehozták. a folyamatok, oktatások kialakítás alatt vannak.

„Készen állunk, megfelelő időben benyújtjuk az engedélyeket az MNB-nek és a tőzsdének,

és utána tudunk a tőzsdei platformon megjelenni” - emelte ki. Az elnök-vezérigazgató hozzátette, matematikailag elképzelhető, hogy az év közepén megvalósul a tőzsdére lépés, de még nincsenek meg a végleges döntések.

A Budapest Bank privatizációjáról elmondta, hogy

az nem fog az MKB Bank mérlegébe kerülni idén.

Bár az akvizíciós korlátot feloldották, olyan más korlátok is vannak a mérlegfőösszegre vagy kockáztatott eszközértékre, amibe nem férne bele egy nagyobb eszköznek az MKB mérlegébe emelése. Vagyis ezek a korlátok ezt idén nem teszik lehetővé – hangsúlyozta.

Tavalyi adatok

A nem teljesítő hitelek aránya 5,8 százalékra mérséklődött. A pénzintézet betétállománya 11 százalékkal 1372 milliárd forintra, értékpapír-állománya 19 százalékkal, 773 milliárd forintra csökkent. A csökkenés a vállalati betétoldalon volt tapasztalható, eközben ugyanakkor a stabilabb lakossági betétek emelkedtek.

A pénzintézet nettó hitelállománya 4,3 százalékkal 895,2 milliárd forintra emelkedett. A hitel/betét mutató ennek köszönhetően 55,8 százalékról 65,2 százalékra emelkedett.

A banküzemi költségek a digitális átállás ráfordításai ellenére csupán 8,4 százalékkal, 50,6 milliárd forintra emelkedtek. Az elnök-vezérigazgató jelezte: a digitális átállás miatt a bank 18 bankfiókot bezárt tavaly.

Balog Ádám az Arénában

Balog Ádám, a bank elnök-vezérigazgatója tavaly decemberben az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt, és beszélt a tőzsdére lépésről is. Az interjút elolvashatja itt, vagy megnézheti a videófelvételt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×