eur:
394.14
usd:
369.94
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Magyar kötvényeit is eladja a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja

A norvég nyugdíjalap csökkenti a kötvények arányát teljes vagyonában és ennek részeként kivesz referencia-indexéből tíz feltörekvő országot, köztük Magyarországot.

A norvég állami nyugdíjalap, a világ legnagyobb szuverén pénzügyi alapja múlt év végi 1050 milliárd dolláros vagyonából 310 milliárd dollár volt kötvényekben - ennek arányát csökkentik. A norvég pénzügyminisztérium döntése mintegy 17 milliárd dollárnyi állami és vállalati kötvényt érint. Az elképzelést még el kell fogadnia a kormánytöbbségű parlamentnek, amire várhatóan júniusban kerül sor.

A terv szerint érintett tíz ország, amelynek állami és vállalati kötvényeit eladja a norvég állami nyugdíjalap:

  • Chile (362 millió dollár),
  • Csehország (50 millió dollár),
  • Magyarország (63 millió dollár),
  • Izrael (117 millió dollár),
  • Malajzia (1,9 milliárd dollár),
  • Mexikó (5,7 milliárd dollár),
  • Lengyelország (1,05 milliárd dollár),
  • Oroszország (1,2 milliárd dollár),
  • Dél-Korea (6,3 milliárd dollár),
  • Thaiföld (241 millió dollár).

A norvég pénzügyminisztérium ugyanakkor leszögezte, hogy jó üzlet esetén a nyugdíjalap ismét vásárolhat a - teljesítmény mérésére használt - referencia-indexéből kikerülő országok kötvényeiből.

A norvég állami nyugdíjalap 2017-ben döntött arról, hogy befektetési portfóliójában az addig 62 százalékról fokozatosan 70 százalékra növelik a részvények arányát. A múlt év végén a befektetéseken belül a részvények aránya 66,3 százalék, a kötvényeké 30,7 százalék, az ingatlanoké pedig 3 százalék volt.

A nyugdíjalap hét év nyereség után tavaly először zárt veszteséggel, vagyona 56,4 milliárd dollárral csökkent.

Tavaly különösen nagy, 9,5 százalékos veszteség keletkezett a részvénybefektetésekből, miközben az ingatlanokon 7,5 százalékos, a kötvényeken pedig 0,4 százalékos haszon volt.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×