eur:
390.57
usd:
368.68
bux:
55356.93
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Húsvéti füstölt kötözött sonkák az érlelőkamrában a Pick Szeged Zrt. bajai üzemében 2013. március 11-én. A kötözött sonkákat a hazai piacon értékesítik.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Óriási fellendülést hoz a húsvét az élelmiszeriparban

A húsvéti időszakban legalább 4-5 ezer tonna sonka fogy el Magyarországon – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke. Pákozd Gergely, a Tojásszövetség alelnöke szerint a karácsonyi és a húsvéti időszakban fogy a legtöbb tojás. A Bonafarm-csoport vezérigazgatója, Pókos Gergely pedig kiemelte: többszörösére ugorhat a húsipari cégek forgalma a húsvét előtti napokban.

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke elmondta: a sonkán kívül csülök és tarja is kerül ilyenkor az asztalra – a füstölt termékek összessége alkotja a húsvéti időszakban elfogyasztott 4-5 ezer tonnát. Az elmúlt években a termékkör bevétele az év ezen szakaszában meghaladta a hétmilliárd forintot.

A tojástermelésben pár forintos költségnövekedés vagy árnövekedés is jelentősen befolyásolja a rentabilitását

– erről már Pákozd Gergely beszélt, hozzátéve: az elmúlt évben folyamatosan nőttek a termelési költségek, főként a bérek és a takarmányárak emelkedése miatt. A tavalyi fipronil-botrány miatt jelentős drágulás következett be Európa-szerte, majd a tojásár az év közepén visszaállt az eredeti szintre.

A Tojásszövetség alelnöke elmondta:

a karácsonyi és a húsvéti szezonban akár 10-20 százalékkal is megnőhet a termék forgalma, ami áremelkedéssel is járhat.

A megnövekedett kereslet kielégítéséhez kapacitásnövelésre is szükség van, mivel viszont a tojótyúkok a szezonnál tovább szolgálnak, az így megtermelt többletet pedig el kell adni, így a nyári, kora őszi időszak nyomott tojásárakat jelent.

A húsvét a húsipar legfontosabb ünnepe

– mondta Pókos Gergely, a Bonafarm-csoport vezérigazgatója, hozzátéve: ilyenkor a prémiumtermékeket is leértékelve árusítják. Az ünnepi hétvége és az előtte lévő hét a normál sertéshúsforgalom két-háromszorosát hozza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Trump lehetősége? Nyugalomba vonul a befolyásos és nőfaló médiacézár

Egy korszak ér véget a média világában a világ egyik legbefolyásosabb médiacézárja, Rupert Murdoch távozásával, ami új ajtót nyithat meg Donald Trump előtt. A jobboldali beállítottságú, ausztrál származású Murdochot a baloldalon sokan mefisztói figurának tartották. A Fox News és a News Corporation tulajdonosaként ugyanis példátlan befolyása volt a fontosabb angol nyelvű országok politikájára.

Orbán Viktor: ha így marad, beavatkozunk az üzemanyagárakba

A miniszterelnök napirend előtti felszólalásával kezdődött a parlamenti ősz. Szónoklatára az ellenzéki képviselők reagálnak, majd Orbán Viktort megilleti a viszonválasz joga. Tartson velünk az ősz első szócsatáján.
VIDEÓ
Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Pluszba lendült Amerika, pedig 16 éve nem volt ilyen magas a hosszú kötvényhozam

Ázsiában felemás hangulatban telt hétfőn reggel a kereskedés, ezt követően Európában 1% körüli esés alakult ki a vezető tőzsdéken, miután ismételten baljós adatok érkeztek a német gazdaságból. Amerikában viszont az enyhe kezdeti mínuszok után mindhárom vezető index pluszba lendült zárásra, noha a 10 éves amerikai kötvényhozam 4,5% fölé ugrott, ahol utoljára 16 évvel ezelőtt járt. A befektetőket a jelek szerint az sem nyugtalanítja, hogy nem tudni, hova fut ki a kormányzati leállással fenyegető helyzet, ami miatt a Moody's is figyelmeztetést adott ki. A múlt heti esést követően kisebb pluszban nyitotta a napot a magyar tőzsde és emelkedéssel próbálkozik az OTP is, a lendület azonban a nyitást követően hamar elfogyott, a bank papírjai pedig közel 2 hónapja látott mélypontra estek. Ezt követően azonban ismét pluszban van az OTP.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 25. 20:40
2023. szeptember 25. 20:25
×
×
×
×