INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

önkiszolgáló

pénztár

tesco

spar

aldi

lidl

Budapest, 2016. december 12. Étkezési Erzsébet-utalvány egy belvárosi élelmiszerüzlet kasszájában 2016. december 9-én. Az utalvány kibocsátója a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, felhasználható készétel, valamint melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás vásárlására. MTI Fotó: Mohai Balázs

Nagy változás jön az önkiszolgáló pénztáraknál

Infostart

Minden nagy üzletlánc növelni akarja az automata kasszák számát, de két cég ellenáll, és ragaszkodik a pénztárosokhoz.

Csaknem tíz éve lehet önkiszolgáló pénztárakban is fizetni Magyarországon. A Kisalföld körképéből kiderül, a Tesco először a dunakeszi-fóti üzletében vetette be az automata pénztárakat, ma már a hazai áruházainak közel kétharmadában üzemel önkiszolgáló kassza. A Sparnál a 381 saját egységből több mint ötven üzletben használhatjuk az önkiszolgáló kasszákat.

A CBA tavaly év végén adta át első önkiszolgáló eszközét, és dolgozik a rendszer bővítésén. A másik magyar lánc a Coop is próbálkozott automata pénztár bevezetésével, de visszalépett, mert

a vásárlók jó részének – főleg az idősebb korosztálynak – nem tetszik az új megoldás.

A német tulajdonú diszkontláncok közül az Aldi marad a klasszikus pénztáraknál. A Lidl ugyanakkor "vizsgálja az önkiszolgáló kasszák bevezetésének lehetőségét". Az Auchan azt ígéri: idén az összes magyarországi áruházába önkiszolgáló pénztárakat telepít.

Az automata pénztáraknál történő visszaélésekre a hálózatok nem szolgáltak részletes adatokkal, általánosságban azt közölték: döntően nem történik több lopás, mint az önkiszolgáló pénztárak bevezetése előtt.

Nemrég végzett brit felmérés szerint a szigetországi vásárlók ötöde csal rendszeresen az önkiszolgáló pénztáraknál, és ezzel havi 15 fontot (5500 forintot) "spórol".

A Győr-Sopron-Moson megyei rendőrség egyetlen esetben járt el automata pénztárnál történt lopás miatt az utóbbi években: egy férfi fedezet nélküli bankkártyával "játszotta el a fizetést".

Nyitókép: Mohai Balázs
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018