eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Hankook gumigyár Dunaújváros határában.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Tart a sztrájk a Hankooknál, megy a számháború

A szakszervezet szerint jelentősen visszaesett a termelés a Hankook dunaújvárosi gumigyárában, ahol határozatlan idejű sztrájk kezdődött a bérkövetelések teljesítéséért.

Eddig a munkavállalók több mint 80 százaléka nem vette fel a munkát - mondta az InfoRádió ReggelInfo című műsorában a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke.

Székely Tamás emlékezetett arra: a munkáltató 13,6 százalékos átlagos béremelést jelentett be, míg az érdekképviselet 18 százalékos bérfejlesztést követel.

A cég elutasítja a szakszervezet követelését és minden eszközzel igyekszik nyomást gyakorolni a dolgozókra, hogy vegyék fel a munkát - tette hozzá az elnök. Szólt arról is, hogy

a vállalat vezetése elzárkózik a tárgyalástól a sztrájk ideje alatt, aminek jogi következményeit már vizsgálja a szakszervezet.

A Hankook ezzel szemben kedden délután azt közölte, hogy a sztrájk ellenére az érintett munkatársak több mint 60 százaléka felvette a munkát. Mint tudatták, a cég értetlenül fogadta, hogy a szakszervezet kifogásolja a munkatársak ösztönzését a munka felvételére. Felhívták a figyelmet: "egy gazdálkodó szervezetnél a folyamatos termelés fenntartása a legtermészetesebb törekvés, hiszen kizárólag egy eredményesen termelő vállalat képes a munkatársai számára jövedelmet, esetleges további juttatásokat és béremelést is kigazdálkodni".

A VDSZ először múlt szerdán élt a munkabeszüntetés eszközével, amikor kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a gyárban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×