eur:
394.06
usd:
365.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Matolcsy György átveszi kinevezési okmányát a Magyar Nemzeti Bank elnökévé Áder János köztársasági elnöktől (j) a Sándor-palotában 2019. március 1-jén. Az államfő ismételten, március 4-i hatállyal, hat évig terjedő időtartamra nevezte ki a posztra. Mellettük: Orbán Viktor miniszterelnök, Haszonicsné Ádám Mária, a Köztársasági Elnöki Hivatal főigazgatója, Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke és Nagy Márton, az MNB alelnöke (j-b).
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György gazdaságtörténeti ciklusa után újat kezdhet

Kinevezte Matolcsy Györgyöt az államfő, így a nemzeti bank vezetője hétfőn megkezdi újabb jegybankelnöki ciklusát.

A jegybankelnök ünnepélyes eskütételét péntken délelőtt tartották a Sándor Palotában. A kinevezést Áder János köztársasági elnök nyújtotta át Matolcsy Györgynek. Az eseményen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke, valamint Nagy Márton, az MNB alelnöke, és Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke is.

Az MNB eddigi vezetőjét március 4-ei hatállyal hat évig terjedő időtartamra nevezte ki a köztársasági elnök. A jegybankról szóló törvény szerint az MNB elnökének megbízatása hat évre szól, és egy személy legfeljebb két alkalommal töltheti be a tisztséget.

Matolcsy György a héten az Országgyűlés Gazdasági bizottsága ülésén kifejtette: a jegybank az elmúlt hat évben képes volt mandátumai előírásait ellátni és hozzájárult egy kivételes növekedési fordulathoz. Azt mondta,

"azért kivételes ez a növekedés és a növekedési fordulat, ami valójában már 2012 második felétől bekövetkezett, mert ez egy egyensúlyőrző növekedés volt".

Kiemelte: Magyarország valamennyi makro- és mikrogazdasági mutatója kedvező képet mutat, ennek elérésében jelentős szerepet játszott az elmúlt években az MNB is.

A központi pénzintézet 2013-tól teljesítette három mandátumát,

  • elérte az árstabilitást, amit az inflációnak a három százalék körüli, plusz-mínusz egy százalékpontos sávon belüli tartása jelentette,
  • biztosította az ország pénzügyi stabilitását, és
  • segítette a kormányt a gazdaságpolitikája megvalósításában - összegezte.

A gazdasági bizottság kormánypárti képviselői egyhangú támogatásával, 10 igen és 5 nem szavazat mellett támogatta Matolcsy György újbóli jelölését az MNB elnökévé.

A keddi, változatlanságot hozó kamatmeghatározó ülésen az is kiderült, hogy Matolcsy György az elemzők megfogalmazása szerint gazdaságtörténeti ciklust zár a napokban, hiszen

2013-as hivatalba lépése óta a mai napig nem hajtott végre kamatemelést.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×