eur:
394.31
usd:
370.34
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke előadást tart az 53. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén a Miskolci Egyetemen 2015. szeptember 5-én.
Nyitókép: Vajda János

Patai Mihályt javasolja a jegybank a Budapesti Értéktőzsde új elnökének

Patai Mihály 2008 decembere és 2011 szeptembere között már betöltötte a Budapesti Értéktőzsde elnöki tisztét.

A budapesti börze május 21-i éves rendes közgyűlésén Patai Mihályt, a Bankszövetség korábbi elnökét, a nemzeti bank jelenlegi alelnökét választhatja meg régi-új elnökének – tájékoztatott a tőzsde hivatalos közleményben.

A BÉT elnöki posztjára javasolt Patai Mihályt április 17-én nevezték ki az MNB alelnökének. 2006-tól alelnöki kinevezéséig az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója volt.

Patai Mihály korábban 3 évig 2008 és 2011 között már betöltötte a BÉT-elnöki pozíciót.

Az elnöki posztra jelölt közgazdász március végi parlamenti meghallgatásán, jegybankalelnöki kinevezése apropóján úgy fogalmazott, kivételes időket él a magyar gazdaság.

"A gazdaságtörténetben egy unikális korszakot élünk át, amikor van egy növekedési periódus, ez a nyolcadik év lesz, amikor növekszünk, és látják, hogy az én véleményem szerint még 2-3 évig ez biztosan így is lesz úgy, hogy nem nyúlunk hozzá semmihez. De ennél sokkal fontosabb, hogy a magyar gazadságtörténetben most először a növekedési ciklus együtt jár a legfontosabb makroegyensúlyok jelenlétével" - mondta Patai Mihály.

Az alelnök méltatta a jegybank monetáris tanácsát, amiért úgy tudta folyamatosan csökkenteni az alapkamatot, hogy közben ezt nem sínylette meg a hazai fizetőeszköz árfolyama.

A budapesti tőzsde elnök-vezérigazgatója a májusi közgyűlésig továbbra is Végh Richárd, aki Patai Mihály megválasztása esetén továbbra is megtartja vezérigazgatói posztját. A BÉT tájékoztatása szerint az MNB elkötelezett a magyar gazdaságnak a tőkepiacon, tőzsdén keresztül történő fejlesztése iránt, így az év közepétől elindítja a Növekedési Kötvényprogramot, és a hazai vállalatok versenyképességét is növelné tőkepiaci eszközökkel.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×