INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

gazdaság

európai unió

egyensúlyhiány

Számos uniós tagállam küzd gazdasági egyensúlyhiánnyal

Számos uniós tagállam küzd gazdasági egyensúlyhiánnyal

Infostart / MTI

Tizenhárom uniós tagállamban túlzott makrogazdasági egyensúlyhiányt állapított meg az Európai Bizottság az európai szemeszter szerdán közzétett téli csomagjában. Ezzel együtt néhány esetben csökkent az egyensúlyhiány súlyossága.

Megvizsgálták, hogy az unió gazdasági és szociális prioritásait hogyan teljesítették az elmúlt évben a tagállamok. Az áttekintés ismertetésekor kiderült:

  • Bulgária, Németország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Írország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország gazdasági részleges egyensúlyhiánnyal küzd.
  • Ciprus, Görögország és Olaszország esetében túlzott egyensúlyhiány áll fenn.

Ezen tagállamok esetében a bizottság az európai szemeszter keretében végzett külön nyomon követés révén folytatja a gazdasági fejlemények és szakpolitikai intézkedések felülvizsgálatát - közölte Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos.

Az Európai Bizottság megerősített felügyeleti jelentést tett közzé Görögországról. Esetében elfogadta a megerősített felügyeleti keret szerinti második jelentést, amelyben azt értékelte, hogy az ország milyen eredményeket ért el az eurócsoportban 2018 júniusában tett szakpolitikai kötelezettségvállalások terén. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy

noha Görögország az év végére jelentős haladást ért el az esedékes konkrét reformvállalásai végrehajtásában, több területen lassú volt a haladás üteme, ami a kapcsolódó kulcsfontosságú reformok késedelméhez vezetett.

Az összegzés szerint továbbra is magas a görög államadósság, nagy a készlethiány, az utóbbi időben ugyanakkor jelentősen javult a versenyképesség. A magánadósság csökkent, a pénzügyi szektor pedig továbbra is érzékeny a nem teljesítő hitelek magas állományára. Pierre Moscovici kiemelte továbbá, hogy az adósságcsökkentés üteme döntően a költségvetési célok elérésétől és a növekedési potenciál növekedését elősegítő reformok végrehajtásától függ.

A bizottság emellett közzétette Szlovénia frissített költségvetésiterv-javaslatára vonatkozó véleményét is. A jelentés szerint az aktualizált költségvetésiterv-javaslat alapján fennáll a kockázata annak, hogy Szlovénia nem felel meg a Stabilitási és Növekedési Paktum rendelkezéseinek.

A költségvetésiterv-javaslat mind Szlovénia, mind az uniós bizottság előrejelzése jelentős eltérést eredményezhet az ország középtávú célkitűzéséhez vezető kiigazítási pályájától.

A bizottság ezért felkérte Szlovéniát, hogy a nemzeti költségvetési folyamat keretében tegye meg a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a 2019-es költségvetése megfeleljen a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályainak.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018