INFORÁDIÓ
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert

valentin-nap

online kereskedelem

webshop

szerelem

Őrület lett a Valentin-nap

Őrület lett a Valentin-nap

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Karácsonyi jellegű előkészület előzi meg a Valentin-napot az internetes kereskedési felületeken, néhány terméknek ilyenkor duplájára is nőhet a forgalma - mondta el az InfoRádió Okosvilág című műsorában az E-Digital ügyvezetője, Várkonyi Balázs. Tudja, mióta kötik ezt a napot a szerelemhez?

Online kereskedelem szempontjából egyértelműen szeretik az emberek a Valentin-napot - mondta el az InfoRádióban Várkonyi Balázs, az E-Digital ügyvezetője.

"Szeretnek erre a napra készülni, szeretnek nézegetni előtte, gyakorlatilag egy kisebb mértékű karácsonyi hangulat tapasztalható ilyenkor" - fogalmazott Várkonyi Balázs, most már jó pár év tapasztalattal a háta mögött.

Szerinte minden évben

egyre nagyobb hatása van a Valentin-napnak az internetes kereskedelemben.

"Az analitikában látszik, hogy a látogatószámok megnövekednek a felületeken, a termékek keresése pedig megváltozik, főképp azokat a termékeket keresik ilyenkor, amik ajándéknak jobbak lehetnek ilyenkor" - tette hozzá.

Ilyenek

  • a parfümök,
  • kisebb mobileszközök,
  • fülhallgatók,
  • hangszórók,
  • élményszolgáltatások,
  • kisebb férfi-női termékek;

ezek kereskedése ilyentájt duplájára, triplájára nő.

A tavalyihoz képest nem lesz drágább a vörös rózsa m - mondta az InfoRádiónak a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke. Boros Attila hozzátette: ezen a napon már egyre több nárciszt és jácintot adnak az emberek a kedvesüknek.

Ókori hagyomány

Február közepe a madarak párosodási időszakának kezdete a mérsékelt égövön, talán ez a megfigyelés szolgálhatott a hiedelem alapjául, hogy ez a nap kedvez a házasságjóslatoknak és a szerelmi varázslatoknak. Az ókori Rómában február 15-én tartották a Lupercaliát, a mezőkön legelésző nyáj istenének szentelt termékenységi, engesztelési és tisztulási ünnepet. Ezen az éjszakán a fiatal nők felírták és egy kerámiakorsóba helyezték nevüket, a férfiak húztak, és az így kialakult párok az ünnepség idejére vagy egész életükre együtt maradtak.

A katolikus egyház legalább három különböző Bálint (Valentin, Valentinus) nevű szent vértanút tart nyilván. A legismertebb Bálint az ókori Rómában volt pap, amikor II. Claudius császár (268-270) megtiltotta a fiatal férfiaknak a házasodást, mert úgy vélte, hogy az egyedülállók a családosoknál jobb katonák. Bálint megtagadta a rendelet teljesítését, titokban továbbra is esketett, amiért kivégezték.

Bálint napját igazolhatóan először az angol költő, Geoffrey Chaucer kötötte a romantikus szerelemhez 1382-ben Madárparlament című költeményében. Az 1400-as évek közepén már széles körben ünnepelték a szerelmesek napját. Az első angol nyelvű Bálint-napi levél 1477-ből származik, ma a The British Library őrzi.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Őrület a Valentin nap az interneten
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018