INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

bérmegállapodás

állami cég

szakszervezet

A megújított húszezer és tízezer forintos bankjegy részlete.  Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor  *************************** Kedves Felhasználó!

Állami béralku: reagált a kormány

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid

Lapértesülés szerint külön béralku jöhet az állami cégeknél. A nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter hivatala a 2017-es bérmegállapodás betartását várja.

Egyelőre nem várható új, központi bérmegállapodás az állami vállalatoknál, a cégek külön-külön ülnek le a szakszervezetekkel megvitatni a munkaerő megtartásához szükséges lépéseket – írta a Magyar Idők. A lap tavalyelőtti központi egyezséget alapul véve azt írja, hogy elsősorban a Volánnál, a víziközműcégeknél, valamint a vasútnál dolgozók számíthatnak arra, hogy idén átlagosan 5-5 százalékkal nő a fizetésük.

Az érintett cégek érdek-képviseletei, köztük a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője elfogadhatatlannak nevezte a vasutasok 5 százalékos bérnövekedését, míg az újság által megkérdezett Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének elnöke is

inkább kétszámjegyű keresetemelést lát szükségesnek.

Az állam ugyanakkor az utóbbi időben visszahúzódik nemzetgazdasági szinten a bértárgyalásokon – közölte a Portfolio vezető elemzője, Madár István. Szerinte ennek oka, hogy a bérek egészséges emelkedésének is van határa.

A szakszervezeti vezetők a lapnak ugyanakkor kiemelték: rendkívül kedvező hatása volt a több évre szóló, átlagosan 30 százalékos bérfelzárkóztatásnak, mivel minden állami közszolgáltatónál lassított az elvándorláson. A cikk végén leírtak alapján a további emelésről a következő hetekben is egyeztetnek, megállapodás esetén a munkavállalók visszamenőleg kaphatnák meg pénzüket.

Az InfoRádió írásban fordult a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter hivatalához, hogy erősítsék meg vagy cáfolják a napilapban megjelenteket. A sajtó- és kommunikációs főosztály azt közölte, hogy a 2017-ben megkötött, összesen 30 százalékos, három évre szóló bérmegállapodást a szakszervezetek elfogadták és aláírták. Az abban foglaltakat a munkaadói oldal maradéktalanul betartotta, és ezt várják a másik féltől is.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Kapcsolódó hang

Bérfejlesztés
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018