INFORÁDIÓ 
2020. július 14. kedd
Örs, Stella

túlórakeret

munkavállaló

munkáltató

túlóra

A nyomtatási folyamatot ellenőrzi egy dolgozó az idén 125 éves Pátria Nyomda XI. kerületi üzemében 2018. szeptember 11-én.

Túlórakeret: erre kaptak felhatalmazást a munkáltatók

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó

Csak több feltétel teljesülése mellett alkalmazható az évi 400 órás túlórakeret – mondta az InfoRádió által megkérdezett szakértő.

2018 december 31-ig a Munka Törvénykönyve alapján évente 250 óra túlórát lehetett elrendelni, a 250 órás kerettől azonban 2018 december 31-e előtt is el lehetett térni – mondta a Saldo Pénzügyi Tanácsadó és Informatikai Zrt. gazdasági tanácsadója az InfoRádió kérdésére.

Kissné Horváth Marianna megjegyezte, hogy kollektív szerződésben 300 órára emelhették fel a korlátot, 2019 január elsejétől pedig kollektív szerződéssel illetve anélkül is elrendelhető a 400 órás rendkívüli munkavégzés, ehhez azonban szükségesek bizonyos feltételek.

Hangsúlyozta: csak akkor lehet túlóra végzésére kötelezni a munkavállalót, ha erről írásos megállapodás jön létre.

Kissné Horváth Marianna azt is elmondta, hogy miként történik a túlóra kifizetése. Ha egyenlőtlen a munkaidő beosztása, akkor a ledolgozandó munkaidő mértékét - kollektív szerződés hiányában – négy vagy hat hónapos munkaidő keretben állapíthatja meg a munkáltató.

A rendkívüli munka díjazását a munkaidő keret végén kell elszámolni.

A szakértő azt is elmagyarázta, hogy pontosan milyen szabályok vonatkoznak az említetteken kívül az egyenlőtlen munkaidő beosztásban dolgozók túlóráztatásra.

Hat nap után egy pihenőnap kiadása kötelező. Arra is figyelni kell a munkáltatóknak, hogy heti 48 óránál többet nem dolgozhat egy munkaválló sem.

A Saldo gazdasági tanácsadója azt mondta, hogy az általános munkarendtől eltérő munkaidőkeretben való foglalkoztatás és az egyenlőtlen munkaidőbeosztás egyes iparágak termelés technológiájából illetve egyes szolgáltatások formájából fakadó követelmény, így alkalmazása a többi európai országban is megszokott a szakértő szerint.

Nyitókép: Illyés Tibor (MTI)

Kapcsolódó hang

 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018