eur:
393.42
usd:
367.76
bux:
66370.62
2024. április 24. szerda György

Bulgáriában vett bankot az OTP

Az Expressbank megvásárlásával jól működő, stabil bankot vett Bulgáriában az OTP - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP csoport legutóbbi bulgáriai tranzakciójáról, a Societe Generale Expressbank (SGEB) és leányvállalatai megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón, szerdán Szófiában.

Az OTP Bank szerdán arról tájékoztatta a Budapesti Értéktőzsde honlapján a tőkepiaci szereplőket, hogy az OTP bulgáriai leánybankja, a DSK Bank EAD és a Societe Generale Csoport között tavaly augusztus 1-jén megkötött adásvételi szerződés alapján ezen a héten kedden megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása. Ennek eredményeként a Societe Generale bolgár leánybankja, a Societe Generale Expressbank ("SGEB") 99,74 százalékos részesedése, valamint az SGEB egyéb bolgár leányvállalatai a DSK Bank EAD tulajdonába kerültek.

Az SGEB 6,4 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor hetedik legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati piacon egyaránt aktív pénzintézet.

Az akvizíció eredményeként az OTP csoport még inkább meghatározó piaci szereplővé válik Bulgáriában. Az integráció várhatóan 2020-ban zárul le.

Csányi Sándor Szófiában hangsúlyozta: az OTP Bank 2003 óta van jelen Bulgáriában és az elmúlt 15 év során folyamatosan nyereségesen működött. Az OTP végig "jó gazdája" volt a DSK-nak, amely a bulgáriai bankpiac stabil pénzintézete. Arról is szólt, hogy az anyabank, a magyarországi OTP az Európai Központi Bank legutóbbi stressz-tesztjén a kilencedik helyen végzett, így elmondható, hogy az OTP az EU egyik legstabilabb pénzintézete. Arról is szólt, hogy az OTP csoport jelenleg 9 országban van jelen, 18 millió ügyféllel és 1600 fiókkal rendelkezik.

Csányi Sándor nem közölte az Expressbank vételárát, jelezte, annak közléséhez az eladó banknak hozzá kellene járulnia.

Csányi Sándor kérdésre elmondta:

még az idén 2 országban újabb bankot vásárol az OTP: Albániában és Szerbiában már megkötötték a szerződést, emellett pedig azt is vizsgálják, hogy Szlovéniában is akvizíciót hajtanak végre.

Csányi Sándort bulgáriai látogatása során fogadta Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×