eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay.com

Nem vész el az elhunyt munkavállaló fizetett szabadsága

Apró vigasz lehet a gyászoló örökösöknek, hogy elhunyt hozzátartozójuk ki nem váltott szabadságát megfizettethetik a munkavállalóval egy friss európai bírósági döntés értelmében.

Precedens értékű döntést hozott az Európai Unió Bírósága: kimondta, hogy az elhunyt alkalmazottak ki nem vett éves szabadságát a munkáltató ki kell, hogy fizesse az örökösöknek - írja a Pénzcentrum.hu. A döntés azon alapul, hogy az elhunyt munkavállalónak a ki nem vett szabadság pénzbeli megváltásához való joga örökölhető.

A pert két elhunyt német férfi örökösei indították a munkáltatók ellen, mivel a felperesek szerint igenis ki kell fizetni a néhai alkalmazottak beragadt, fizetett szabadságát, ám a munkaadók ezt megtagadták. Ha a nemzeti jog ezt mégis engedné, és ezáltal e jog az uniós joggal ellentétesnek bizonyul, az örökösök hivatkozhatnak közvetlenül az uniós jogra, mind az állami, mind pedig a magánszemélynek minősülő munkáltatóval szemben

A bíróság azt is kimondta, hogy a munkavállaló nem veszítheti el automatikusan a megszerzett, fizetett éves szabadsághoz való jogát azért, mert nem kérte szabadság kivételét.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×