eur:
393.85
usd:
368.17
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

A fuvarozói érdekképviseletek 15-20 százalékos díjemelést sürgetnek

A fuvardíjak azonnali, 15-20 százalékos emelését javasolja a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete - mondta az InfoRádiónak az MKFE megbízott főtitkára.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tagsága hosszú idő óta jelzi a egyesületünk felé azt, hogy a jelenlegi fuvardíjakon nem lehet kifizetődően működtetni a vállalkozásokat.

Olyan magas költségek rakódnak a tevékenységre, amelyeket ezidáig nem építettek be a fuvardíjakba

- mondta Árvay Tivadar, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének megbízott főtitkára.

A biztosítási díjak 3-4 szeresére nőttek, az üzemanyagárak megduplázódtak, az útdíjak folyamatosan emelkednek, a járműalkatrészek, a nemzetközi jogi környezetből fakadó plusz adminisztratív terhek és a munkabérek is jelentősen nőttek - tette hozzá.

Mint mondta,

az ellátási lánc biztonságos működéséhez, alkatrészutánpótláshoz meg kell emelni a fuvardíjakat.

A megbízott főtitkár példaként említette a szerelvények biztosítási díját, amely az évek során két-háromszázezer forintról a mai útviszonyok között már egymillió forintra körülire emelkedett.

Versenyképes munkabérek

"Nagyon dinamikus bérfejlődés tapasztalható az elmúlt időszakban az ágazatban. A kezdő nemzetközi gépkocsivezetők bére versenyképes bármilyen más kiemelt ágazat bérével.

5-600 ezer forintos bérekről beszélhetünk átlagosan az ágazatban, de ennél magasabb bérek is előfordulnak. További költségnövelő tényező az üzemanyagárak drasztikus emelkedése"

- mondta Árvay Tivadar.

Hozzátette azt is, hogy voltak kisebb mértékű díjkorrekciók a korábbi években is - ott volt mondjuk az útdíj bevezetése 2014-ben -, de ma már nem elegendőek a működéshez. Ezért jelentkezik most egy drasztikusnak tűnő 15-20%-os formában, mert egyszerre sok minden kumulálódott.

A következő néhány hónap fogja megindítani ezt a díjkorrekciós tárgyalási folyamatot,

enélkül sokan le fognak állni és áruhiány léphet fel, az ellátási rendszer kerülhet veszélybe

- összegzett a megbízott főtitkár.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×