eur:
394.62
usd:
369.62
bux:
65600.84
2024. április 23. kedd Béla

Változások a Konzum által kezelt MKB részvénycsomag tulajdonosi szerkezetében

Mészáros Lőrinc és felesége, Mészárosné Kelemen Beatrix a Metis és Metis 2. magántőkealapok kizárólagos befektetői.

Két lépésben átalakul a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt Metis és Metis 2. Magántőkealapok tulajdonában lévő MKB részvénycsomag tulajdonosi szerkezete – tette közzé a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a Budapesti Értéktőzsdén. A tranzakciókkal egyidejűleg Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix kizárólagos befektetőivé váltak a Metis és Metis 2. zártkörű magántőkealapoknak. A METIS Magántőkealapból kiválás útján létrejött EIRENE Magántőkealap a bank 9,99 százalékos részvénycsomagjával rendelkezik, az alap kezelését pedig a Minerva Tőkealap-kezelő Zrt. veszi át a Konzum-csoporttól. Ezzel csaknem egy időben a METIS 2. Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő RKOFIN Kft. elővásárlási joga alapján megszerzi az MKB Bank MRP szervezetétől a pénzintézet 9,62 százalékos befolyást biztosító dolgozói részvéncsomagját. A két tranzakció eredményeként a tőzsdei társaság alapkezelőjének MKB fölötti befolyása mindösszesen 0,37 százalékkal csökken. Az ügyletek lezárásához az MNB felügyeleti eljárásai is szükségesek.

Két lépésben átalakul a Konzum Nyrt. leányvállalata, a Konzum Befektetési Alapkezelő által kezelt METIS és METIS 2. Magántőkealapok tulajdonrésze az MKB Bankban. A BÉT honlapján hétfőn közzétett tranzakciók eredményeként Mészáros Lőrinc és felesége Mészárosné Kelemen Beatrix a Metis és

Metis 2. Magántőkealapok kizárólagos befektetőivé válnak, akik felhatalmazást adtak az alapok kezelését végző Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. igazgatóságának, hogy hozzák nyilvánosságra az alapok befektetőinek személyét.

A mai napon bejelentett ügyletek első lépéseként a METIS Magántőkealapból kiválással létrejött az EIRENE Magántőkealap, amely az MKB Bank 9,99 százalékos részvénycsomagját tulajdonolja. Az alap kezelését a Minerva Tőkealap-kezelő veszi át a Konzum-csoportól. Az ügylettel a METIS Magántőkealap tulajdonában lévő MKB részvénycsomag 45 százalékról 35,01 százalékra csökken.

A tranzakciók második lépéseként a METIS 2 Magántőkealap kizárólagos tulajdonában lévő RKOFIN Befektetési és Vagyonkezelő Kft. a társaságot megillető elővásárlási jog alapján – előre láthatóan szeptember 15-ig - megveszi az MKB Bank Munkavállalói Résztulajdonosi Program Szervezettől a bank 9,62 százalékos tulajdonrészét megtestesítő törzsrészvényeit. A tranzakció zárását követően az RKOFIN 4 százalékról 13,62 százalékra növeli tulajdonát az MKB Bankban.

A szükséges felügyeleti eljárásokkal lezárt tranzakciókat követően a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt METIS és METIS 2. Magántőkealapok együttesen 48,63 százalékos tulajdonrésszel, illetve ezzel megegyező befolyással rendelkeznek majd az MKB Bank fölött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×