eur:
393.08
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Egy ágazat, ahol a legmagasabbak a bérek Magyarországon

Tavaly a kokszgyártás-kőolajfeldolgozás nemzetgazdasági ágban megközelítette az 1 millió forintot a dolgozók átlagos munkaerőköltsége. A KSH friss adatai szerint az egyes ágazatok között igen nagy különbségeket láthatunk, az egészségügyben és a ruhagyárakban dolgozók továbbra is a lista végén vannak, 235 ezer alatti munkaerőköltséggel.

Tavaly minden szektorban növekedtek a bruttó keresetek, amiben kulcsszerepe volt a minimálbér és a garantált bérminimum érdemi emelésének, valamint a fokozódó munkaerőhiánynak is. Ezzel a munkaerőköltség is megugrott,

igaz, a bérnövekedéstől elmaradó ütemben emelkedett a munkaáltatók összes terhelése, amiben nagy szerepe volt a járulékcsökkentésnek.

Ugyan a kokszgyártás-kőolajfeldolgozás nemzetgazdasági ágban az átlagtól elmaradó mértékben nőttek a bérek (7%) tavaly, ez is elegendő volt ahhoz, hogy a munkaerőköltség megközelítse az 1 millió forintot (993 500 forint) - írja a Portfolio.

Ezzel továbbra is a kőolajfeldolgozás vezeti a listát, amit nagy lemaradással követ a pénzügyi-biztosítási tevékenység (749 000) és a villamosenergia-, gáz- gőzellátás, légkondicionálás (718 000) nemzetgazdasági ág.

Jellemző, hogy ezeken a területeken a nemzetgazdasági átlagnál jobbára nagyobb, tőkeerősebb, magasabb termelékenységű vállalatok tevékenykednek, és arányaiban több magasabban kvalifikált munkavállalót foglalkoztatnak, így nem meglepő, hogy a nemzetgazdasági átlagot (391 000) jóval meghaladó munkaerőköltséggel szembesülnek a vállalatok.

A lista végén olyan nemzetgazdasági ágak szerepelnek, mint a textília, ruházat gyártása, az egészségügy, szociális ellátás, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás. Előbbi két ágazat teljes munkaerőköltsége 235 ezer forint alatti, utóbbi pedig 244 ezer forint volt. A sor végén kullog még az építőipar és a mezőgazdaság is.

A bruttó bérek persze ennél alacsonyabbak voltak, hiszen nem tartalmazzák a munkáltatók által fizetendő járulékot és a képzési, illetve egyéb felmerülő költségeket.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×