eur:
393.95
usd:
365.03
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Genova, 2018. augusztus 14.Az A10-es autópálya leszakadt hídjának egy része Genova közelében 2018. augusztus 14-én. A balesetnek több tucat halottja van. (MTI/EPALuca Zennaro)
Nyitókép: (MTI/EPALuca Zennaro

Lehet, hogy már soha nem mehetnek vissza a híd tövébe a kitelepítettek

Összesen 630 lakost evakuáltak a hét elején összeomlott olaszországi Morandi-híd környéki házakból. Az olasz kormány azt mérlegeli, hogy mit tegyenek a híddal, amelynek leszakadt darabjai között 39 ember lelte halálát.

A Genován átfutó Morandi-híd úgy magasodik a völgyben található 5-6 emeletes házak fölé, mint, az idegenek fenyegető járművei a Világok Harca filmben. Ezekből az épületekből 630 lakost telepítettek ki a hatóságok, mert attól tartanak, hogy további darabok törhetnek le a hídból.

A már kiürített házakba tűzoltók mentek be, hogy kihozzák az ott lakók dokumentumait, vagy néhány esetben a háziállataikat.

A lakókat viszont nem engedik be, pedig néhányan azt kérik, hadd szedhessék össze gyógyszereiket.
Genova, 2018. augusztus 16.
Az A10-es autópálya Genovában leszakadt hídjának közvetlen közelében élő lakosok várakoznak, hogy elhozhassák holmijaikat 2018. augusztus 16-án. A két nappal ezelőtt bekövetkezett baleset halálos áldozatainak száma 42-re nőtt. A hídomlás körzetében lévő házakból mintegy 630 embert kellett kimenekíteni. (MTI/EPA/Luca Zennaro)
Az A10-es autópálya Genovában leszakadt hídjának közvetlen közelében élő lakosok várakoznak, hogy elhozhassák holmijaikat 2018. augusztus 16-án. (MTI/EPA/Luca Zennaro)

Danilo Toninelli közlekedési miniszter az evakuálást követően csütörtökön azt mondta, előfordulhat, hogy le kell bontani a lakóházakat, de ezzel együtt ígéretet tett arra, hogy új otthonokat találnak a lakosoknak. A miniszter szerint a mentőalakulatok már eddig is több tonna törmeléket takarítottak el, és most már a Morandi-híd és az alatta álló házak elbontásán kell gondolkozni.

A híd két fontos autópályát kötött össze a Franciaország és a északra fekvő Milánó felé tartó forgalomban. A közlekedési miniszter szerint az útvonal rekonstrukcióját a lehető leghamarabb meg kell kezdeni.

A kormány az autópálya-koncessziót üzemeltető céget és annak vezetését okolja a tragédiáért, azzal az indokkal, hogy ők nem tartották megfelelő módon karban az építményt.

Luigi di Maio miniszterelnök-helyettes Öt Csillag mozgalma 150 millió eurós bírságot vetne ki a vállalatra. Ugyanakkor napvilágra került, hogy épp az Öt Csillag utasította el korábban a híd újjáépítésére sürgető felhívásokat, dajkameséknek nevezve azokat. Az inkrimináló szöveget azóta letörölték a párt honlapjáról, de a webtárban megmaradt néhány idézet arról, hogyan nevezték „dajkamesének” néhány évvel ezelőtt a híd összeomlására figyelmeztető megjegyzéseket.

Közben visszavágott az olasz kormánynak az EU, azt követően, hogy Rómában azt állították: az uniós kiadási limitek miatt nem javították ki a hidat.

Brüsszelben közölték: épphogy felszólították az olaszokat, hogy javítsák ki az infrastruktúrát. Erre több milliárd eurós támogatást kaptak és a kormány szabadon eldönthette, hogyan költi el a pénzt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×