eur:
392.81
usd:
366.15
bux:
66822.17
2024. április 25. csütörtök Márk
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Drágulhatnak az édességek

Azonnal drágulnak az édességek, ha nő a népegészségügyi termékadó - közölték az édességgyártók.

A termékek fogyasztói árába is rögtön beépül, így a vásárlók bőrükön is érezhetik azt, ha a jelenlegi adóváltoztatási terveknek megfelelően 2019-től jelentősen, 20 százalékkal nő az egészségtelennek tartott termékekre kirótt népegészségügyi termékadó – közölte egy kerekasztal-beszélgetésen a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke, Sánta Sándor.

Az áfához hasonlóan a népegészségügyi termékadónak is rá kell kerülnie a számlázott árra. Az adóval az volt a cél, hogy a megemelt árak csökkentsék a fogyasztást - mondta Sánta Sándor. Hozzátette azt is, hogy az elmúlt öt-hét évben az adó ellenére sem mutatkozott csökkenés a fogyasztásban, sőt inkább növekedés volt tapaszalható.

"Szerintünk inkább edukálni kell a fogyasztókat, hogy inkább vásároljanak olyan terméket, amelyek minőségi alapanyagokból készülnek"

- hívta fel a figyelmet Sánta Sándor.

A szövetség vezetője szerint az iparágban tevékenykedő kkv-kat ellehetetleníti az újabb adóteher, az adónemet aránytalanságai miatt a gyártói tömörülés diszkriminatívnak tekinti.

Bizonyos cukorkák fogyasztása folyamatosan növekszik

Sánta Sándor elmondta, az utóbbi időszakban egyre nő bizonyos cukorkák iránt a kereslet.

Magyarországon a teljes édességpiac polci áron számítva 250 milliárd forint fölött van, ezen belül 28 milliárdot adnak a cukorkák. Az egyik szegmens növekszik, a másik pedig csökken:

a kemény cukorkáknál csökkenő tendenciát látunk, a puha cukorkák - főleg a gumicukrok - növekszenek

- jegyezte meg a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke.

Az elnök kifejtette, hogy a magyar vásárlók havonta néhány száz forintot költenek erre az édességre, így a magyarországi átlagos édességfogyasztás továbbra is jóval az európai szint alatt van.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×