eur:
394.56
usd:
369.66
bux:
65767.94
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az újfajta húszezer forintos bankjegyek. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.  MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Rengeteg gyanús pénzről jelentettek a magyar bankok és szolgáltatók

Nyolcezernél is több esetben tettek bejelentést tavaly a hazai bankok és más szolgáltatók az adóhatóság pénzmosás és terrorizmus finanszírozása ellen küzdő információs irodájának.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kötelékében működő Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Irodához tavaly nagyjából 8600 jelzés futott be, egy-egy hónapra így átlagosan körülbelül hétszáz eset jutott. A 2017-es adatok egyébként nem sokkal térnek el a korábbi idők számaitól: 2016-ban némileg több, 2015-ben némileg kevesebb bejelentést iktattak – írta a Magyar Idők.

Legtöbbször a hitelvilág szereplői – a bankok, a takarékszövetkezetek, a befektetési, biztosítási és más pénzügyi szolgáltatók jelentettek a szervezetnek. Volt olyan bank, amely egymaga több mint kétezer alkalommal kereste meg a hivatalt.

Nem tétlenkedtek a pénzváltók sem, hiszen tavaly majdnem nyolcszázszor fordultak a különleges szervezethez. Néhány alkalommal könyvelő, ügyvéd, közjegyző, postai szolgáltató és kaszinó is küldött információkat, hét esetben pedig az államkincstár is jelentkezett a Nemzeti Adó- és Vám
hivatal irodájánál.

A szervezet mintegy négyszáz alkalommal a rendőrségnek, majdnem hétszázszor pedig a Terrorelhárítási Központnak továbbított információt.

Több mint kétszáz tranzakciót függesztettek fel, ezek közül 123 esetben büntetőeljárás miatt gördítettek akadályt a pénzek továbbítása elé. Összesen több mint ötmilliárd forint akadt fenn a bűnüldözés hálóján.

A pénzmosás ellen küzdő egységet a különféle nyomozó hatóságok is gyakran megkeresték, s az iroda szép számmal adott is információt: majdnem kétezer esetben kaptak a hatóságok és a bűnüldöző szervek érdemi jelzéseket a NAV szervezetétől.

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×