eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József

Az MNB egyetlen horgonya az infláció

A Magyar Nemzeti Bank emelte az idei GDP- és infláció-előrejelzését. A korábban várt 4,2 százalékkal szemben 4,4 százalékos GDP-bővülést vár a jegybank, míg a várható infláció mértékét 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte. Az indokolásban ez áll: az MNB egyetlen horgonya az infláció. A forint erősödni kezdett.

A friss inflációs jelentés szerint jövőre a GDP 3,5 százalékkal, 2020-ban 2,8 százalékkal bővül majd, miközben az infláció 2019-ben 3,1 százalékra nő, 2020-ban pedig 3 százalék lesz.

A korábbi, márciusi inflációs jelentés alapján jövőre 2,9, 2020-ra 3 százalékos fogyasztói áremelkedést vártak, a jövő évtől azonban fokozatosan lassuló GDP-növekedési ütemet prognosztizáltak: 2019-ben 3,3 százalékos, azt követően 2,7 százalékos gazdasági növekedést várt az MNB.

A monetáris tanács 0,9 százalékos szinten hagyta a jegybanki alapkamatot. A döntés nyilvánosságra kerülése után megjelent MNB-közleményben az szerepel, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, amely az olajárváltozás miatt átmenetileg 3 százalék fölé emelkedik, de 2019 közepétől fenntartható szerkezetben éri el a célt.

Az eddigi indoklásokban szereplő "tartós" kifejezés elhagyásával jelezték: az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, ugyanakkor a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni.

A Portfolio gyorselemzése szerint az egyik fő üzenet, hogy

a jegybank az inflációs célkövetés iránt elkötelezett, azaz csak az inflációra figyel, nem az árfolyamra és a hozamokra.

Az MNB az alacsonyan horgonyzott inflációs várakozások miatt nem számít másodkörös hatásokra. Az infláció megugrik ugyan, de a sokk kifutása után visszaesik, így 2019-re "fenntartható szerkezetben" teljesül a 3 százalékos cél.

A közleménybe bekerült, hogy a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel, és megjegyezték azt is, hogy az EKB decemberben leállítja az eszközvásárlási programját, de az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, így a monetáris politikai környezet az euróövezetben továbbra is laza maradhat. Az EKB döntése jelentős hatást gyakorolhat a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájára - írta a monetáris tanács.

Amikor az infláció messze a cél alatt tartózkodott, az MNB más mandátumára is hangsúlyt helyezett - hívta fel a figyelmet a jegybank. Jelenleg viszont az infláció már közelít az inflációs célhoz, ezért a monetáris tanács fókusza visszahelyeződik az elsődleges cél fenntartható elérésére. A monetáris tanács szerint az árszínvonal növekedését a mérsékelt külső inflációs alapfolyamatok és a historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett a többlépcsős munkáltatóijárulék-mérséklés, illetve az idei évi áfakulcs-csökkentések is lassítják.

Délután a jegybank közleményének hatására 325-is gyengült a forint az euróval szemben. Ugyanakkor később újabb üzeneteket küldött az MNB a piacnak, ami erősítette a forintot. Az euró/forint kurzus 323-as szint alatt mozog, vagyis jelentősen erősödött a hazai deviza.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×