eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az MNB egyetlen horgonya az infláció

A Magyar Nemzeti Bank emelte az idei GDP- és infláció-előrejelzését. A korábban várt 4,2 százalékkal szemben 4,4 százalékos GDP-bővülést vár a jegybank, míg a várható infláció mértékét 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelte. Az indokolásban ez áll: az MNB egyetlen horgonya az infláció. A forint erősödni kezdett.

A friss inflációs jelentés szerint jövőre a GDP 3,5 százalékkal, 2020-ban 2,8 százalékkal bővül majd, miközben az infláció 2019-ben 3,1 százalékra nő, 2020-ban pedig 3 százalék lesz.

A korábbi, márciusi inflációs jelentés alapján jövőre 2,9, 2020-ra 3 százalékos fogyasztói áremelkedést vártak, a jövő évtől azonban fokozatosan lassuló GDP-növekedési ütemet prognosztizáltak: 2019-ben 3,3 százalékos, azt követően 2,7 százalékos gazdasági növekedést várt az MNB.

A monetáris tanács 0,9 százalékos szinten hagyta a jegybanki alapkamatot. A döntés nyilvánosságra kerülése után megjelent MNB-közleményben az szerepel, hogy a Magyar Nemzeti Bank egyetlen horgonya az infláció, amely az olajárváltozás miatt átmenetileg 3 százalék fölé emelkedik, de 2019 közepétől fenntartható szerkezetben éri el a célt.

Az eddigi indoklásokban szereplő "tartós" kifejezés elhagyásával jelezték: az inflációs cél fenntartható eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, ugyanakkor a monetáris politika 5-8 negyedéves horizontján a jelenlegi laza monetáris kondíciók már nem tudnak fennmaradni.

A Portfolio gyorselemzése szerint az egyik fő üzenet, hogy

a jegybank az inflációs célkövetés iránt elkötelezett, azaz csak az inflációra figyel, nem az árfolyamra és a hozamokra.

Az MNB az alacsonyan horgonyzott inflációs várakozások miatt nem számít másodkörös hatásokra. Az infláció megugrik ugyan, de a sokk kifutása után visszaesik, így 2019-re "fenntartható szerkezetben" teljesül a 3 százalékos cél.

A közleménybe bekerült, hogy a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel, és megjegyezték azt is, hogy az EKB decemberben leállítja az eszközvásárlási programját, de az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, így a monetáris politikai környezet az euróövezetben továbbra is laza maradhat. Az EKB döntése jelentős hatást gyakorolhat a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikájára - írta a monetáris tanács.

Amikor az infláció messze a cél alatt tartózkodott, az MNB más mandátumára is hangsúlyt helyezett - hívta fel a figyelmet a jegybank. Jelenleg viszont az infláció már közelít az inflációs célhoz, ezért a monetáris tanács fókusza visszahelyeződik az elsődleges cél fenntartható elérésére. A monetáris tanács szerint az árszínvonal növekedését a mérsékelt külső inflációs alapfolyamatok és a historikusan alacsony szinten stabilizálódó inflációs várakozások mellett a többlépcsős munkáltatóijárulék-mérséklés, illetve az idei évi áfakulcs-csökkentések is lassítják.

Délután a jegybank közleményének hatására 325-is gyengült a forint az euróval szemben. Ugyanakkor később újabb üzeneteket küldött az MNB a piacnak, ami erősítette a forintot. Az euró/forint kurzus 323-as szint alatt mozog, vagyis jelentősen erősödött a hazai deviza.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×