eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter felszólal Brüsszelben, az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) ülésén, ahol bemutatták Judith Sargentini Magyarországról készülő különjelentésének tervezetét 2018. április 26-án. Mellette Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára (j).
Nyitókép: KKM

Szijjártó Péter: az Exxonnak fontos szerepe lehet Magyarország energiabiztonságának javításában

Stratégia megállapodást kötött a kormány egy amerikai olajipari céggel. Az egyezségnek energiabiztonságra is jótékony hatása lehet.

Az egyik legnagyobb olaj és gázipari céggel írt alá stratégiai megállapodást a kormány nevében pénteken a külügyi és külgazdasági miniszter. Szijjártó Péter kiemelte, hogy az Exxon a magyar gazdaság jövője szempontjából is rendkívül fontos.

"Az Exxon magyarországi operációja nyomán segít nekünk abban,

hogy a tehetséges magyar fiatalok itt maradjanak Magyarországon, és remélhetőleg a jövőben az Exxonnak fontos szerepe lesz Magyarország energiabiztonságának javításában"

- mondta Szijjártó Péter.

A 70 ezer alkalmazottat foglalkoztató és közel 250 milliárd dolláros éves bevételt produkáló óriásvállalat egy szolgáltatói központtal is jelen van már Magyarországon, ahonnan a cégcsoport több üzleti területének ügyeit kezelik. A társaságnak pedig kulcsszerepe lehet abban, hogy belátható időn belül az ország ne legyen kiszolgáltatva az orosz forrásból érkező földgáznak.

"Az Exxon birtokolja egy nagy romániai, fekete-tengeri gázmező kitermelési jogát, ahonnan

komoly esély nyílik arra, hogy Magyarország 2022-től gázt tudjon vásárolni, ez persze Románián is múlik"

-hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A külügy vezetője az eseményen aláhúzta, Magyarország energetikai függetlenségének ez a legéletképesebb terve. Az amerikai gazdasági kapcsolatokról szólva végül hozzátette: mostanra 1700 amerikai vállalat tevékenykedik az országban és mintegy 100 ezer magyarnak adnak munkát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×