eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Fotómontázs a tranzakciós adóval és a bankkártyás fizetéssel kapcsolatban. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Faludi Imre

Jelentős változás a bankkártyás fizetésben

Eddig nem látott mértékben, közel negyedével bővült a magyarországi bankkártya-elfogadó hálózat 2017-ben - olvasható a Világgazdaságban.

A Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva a gazdasági napilap azt írja, hogy 136 419 kártyaelfogadó (POS) készülék üzemelt 2017 év végén a kereskedőknél-szolgáltatóknál, ez 24 százalékos bővülést jelent. Ennél is jelentősebb, 24,7 százalékos volt a bővülés az elfogadóhelyek tekintetében: az elmúlt év során 21 114 helyre került először kártyaelfogadó terminál.

A bővülés egyértelműen a Nemzetgazdasági Minisztérium által támogatott POS-telepítési programnak tudható be, a készüléktelepítések POS-készülékenkénti 80 ezer forintos támogatása, valamint az elfogadóhálózatot üzemeltető szolgáltatók maximálisan 1 százalékos elfogadói jutaléka szemmel láthatóan megmozgatta a piacot - ismerteti a lap.

Arról egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, hogy a bővülésből mekkora rész volt az originális, illetve mennyi a kifejezetten a programnak köszönhető, az azonban tény, hogy az elfogadói hálózat bővülési üteme három-négyszerese volt a korábbi években megszokott 6-8 százalékosnak – ami egyébként nemzetközi összehasonlításban magasnak számított. Ráadásul a hálózat bővülése most már valóban országosnak mondható, az eddigi Budapest-központúság már a múlté.

Az NGM első pályázatán 30 200 terminál kihelyezésére szerződtek a szolgáltatók. Az eredeti vállalások szerint az új terminálokat tavaly év végéig kellett volna üzembe helyezniük, ám az indulás adminisztrációjának megcsúszása után sejthető volt, hogy az eredeti ütemterv nem tartható – a szakemberek szerint az MNB adatai azt mutatják, hogy a támogatott terminálok 50-66 százalékát sikerült kihelyezniük a szolgáltatóknak, akik között hatalmas lehet az eltérés a tervteljesítésben.

A tárca ősszel lépett, és – egy újabb, ezúttal 31 ezer terminál telepítésére szóló pályázati kör kiírásával párhuzamosan – a teljesítési határidőt 2019. első negyedévének végéig kitolta. Eddig az időpontig azonban már nem 30, hanem több mint 60 ezer POS-készüléket kell kihelyezni úgy, hogy a támogatási szerződés feltételeiben szerepel: csak olyan helyre telepíthető támogatott POS-készülék, ahol az azt megelőző hónapokban nem volt lehetőség kártyás fizetésre.

Az NGM közölte: a program célja a hatalmasra duzzadó készpénzállomány visszaszorítása, az elektronikus fizetés támogatása volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×